Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi menü: húsmentes ünnepi ételek

Fejtörést okoz a menü összeállítása, mert nem csak vegetáriánusok ülnek majd az ünnepi asztalnál? Nem kell feltétlenül kétfélét feltálalnod, hiszen a gyomrot megterhelő pecsenyék után karácsony másnapján már a húsimádók is hálásak a könnyedebb zöldséges és tésztás fogásokért.

Legyen az előétel egy finom quiche. Ha kedvezni akarsz a húsimádóknak, akkor a feltét egyik részét sonkával vagy baconnel gazdagíthatod. Előre összeállíthatod, és ráérsz az étkezés előtt 20 perccel betenni a sütőbe. Kb. ennyi idő kell, hogy elkortyoljátok az aperitifet.

A vegák számára tökéletes főétel a zöldséges tésztafészek, amit a húsimádóknak köretként tálalhatsz sültek mellé. A desszert még ennyi pluszmunkát sem jelent, elvégre a gyümölcsös édesség nem megosztó.

Inspirálódj ajánlatunkból, és találj ki olyan fogásokat, amelyeket vegák és húsevők egyaránt jó étvággyal fogyaszthatnak!

Zöldséges quiche

Hozzávalók (6 személyre)
15 dkg liszt + a nyújtáshoz
2 tk sütőpor
4 ek napraforgóolaj
1 dl író
1 csipet só
25 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, újhagyma, laskagomba)
zsiradék a formához
7,5 dkg ementáli sajt
10 dkg tejföl
1 db tojás
1 db tojássárgája

bors
fokhagymapor

15 SÓS PITE ÉS QUICHE RECEPT, AMIT KI KELL PRÓBÁLNOD! >>>

Elkészítés

1. A lisztet elvegyítjük a sütőporral. Hozzáadunk 2 ek olajat, majd simára gyúrjuk az íróval és a sóval. Folpakba csomagolva pihentetjük a hűtőben 20 percig.

2. Közben a megtisztított és megmosott zöldségeket leszárítjuk, majd a sárgarépát felszeleteljük, az újhagymát 2-3 cm hosszú csíkokra metéljük, a gombát falatnyi darabokra vágjuk. Az előkészített zöldségeket a serpenyőben felhevített maradék 2 ek olajon pároljuk 3 percig.

3. A tésztát enyhén lisztezett felületen kerek lappá nyújtjuk. Kibélelünk vele egy olajjal vagy vajjal vékonyan kikent közepes méretű piteformát, és eloszlatjuk rajta a zöldséget.

4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A lereszelt sajtot összekeverjük a tejföllel, az egész tojással és a tojássárgájával. Sóval, borssal, fokhagymaporral ízesítjük, majd a zöldségre öntjük. Végül a quiche-t az előmelegített sütőben sütjük 20 percig.

Zöldséges tésztafészek

Hozzávalók (6 személyre)
35 dkg tésztafészek

25 dkg sütőtök (héj és mag nélkül)
25 dkg cukkini
25 dkg piros húsú paprika
1 nagy fej hagyma
1 ek napraforgóolaj
tengeri só
bors
fokhagyma
25 dkg ementáli sajt

Elkészítés

1. A tésztát a csomagolásán olvasható utasítás szerint sós vízben fogkeményre (al dente) főzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.

2. Közben a tökbelet felkockázzuk, a megtisztított, megmosott cukkinit felszeleteljük, a paprikát csíkokra vágjuk. Az apróra kockázott hagymát a felhevített olajon megpároljuk. Hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, további 5 percig pároljuk, majd tengeri sóval, frissen őrölt borssal és ízlés szerint fokhagymával ízesítjük. A sajtot csíkokra metéljük. Egy keveset félreteszünk belőle, a többit összeforgatjuk a zöldségekkel.

3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztafészkeket sütőtálba vagy felfújtformába ültetjük, és elosztjuk rajtuk a sajtos zöldséget. Megszórjuk a félretett sajttal, és az előmelegített sütőben ráolvasztjuk kb. 10 perc alatt.

Sörtésztában sült gyümölcs

Hozzávalók (6 személyre)
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű szójaliszt (reformboltból)
2 db tojás
1,25 dl sör
tengeri só
őrölt fahéj
4 körszelet ananász (konzerv vagy friss)
4 db felezett őszibarack (konzerv)
6 db apró felezett vagy egész körtebefőtt (üveges)
2 dl olaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz

Elkészítés

1. Az elvegyített kétféle lisztet palacsintatészta sűrűségűre keverjük a tojásokkal, a sörrel, valamint 1-1 csipet tengeri sóval és fahéjjal, majd állni hagyjuk egy rövid ideig.

2. Közben a lecsepegtetett ananászszeleteket és fél őszibarackokat harmadoljuk, az egész körtéket félbevágjuk. A gyümölcsdarabokat áthúzzuk a sörtésztán, és a felforrósított olajban adagonként aranysárgára sütjük. Végül konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, és porcukorral megszórva tálaljuk. Vaníliafagylalt illik hozzá.

KARÁCSONYI MENÜ: KÜLÖNLEGES HÚSMENTES MENÜSOR, NEM CSAK VEGETÁRIÁNUSOKNAK >>> 

EZ LESZ A KARÁCSONYI MENÜ A KIRÁLYI CSALÁDNÁL >>> 

KARÁCSONYI MENÜ: 15+1 KIHAGYHATATLAN HALAS FOGÁS AZ ÜNNEPEKRE! >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss