hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi mentolos-csokoládés torta

MME MME
120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 12 dkg cukor
  • 1,4 dl zsíros tej
  • 12 dkg liszt
  • 8,5 dkg vaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 20 dkg mentolos csokoládé (After Eight)
  • 0,5 dl habtejszín
  • A bevonáshoz:
  • 25 dkg világoszöldre színezett nyújtható marcipán
  • 3-4 piros-fehér karácsonyi sétapálca nyalóka

Elkészítés

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tésztához olvasszuk meg a vajat és a csokoládét együtt gőz felett. Egy nagy keverőtálban a lisztet, a cukrot, a kakaóport és a sütőport dolgozzuk össze. Habverővel keverjük össze a tojást a tejjel, majd keverjük az olvasztott csokoládés-vajas keverékhez, és adjuk a szárazanyagokhoz 1 dl forró vízzel együtt. Elektromos habverővel keverjük habosra és csomómentesre az egészet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntve süssük 18-20 perc alatt készre, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a csokoládét törjük össze, és egy forralóban olvasszuk meg a tejszínnel folyamatosan kevergetve, selymes csokoládékrémet kapunk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni – hűtőbe ne tegyük, mert nagyon megdermed, és nem tudunk vele később dolgozni.

A tésztát vágjuk téglalapokra úgy, hogy egyre kisebbek legyenek, igyekezzünk úgy szabni, hogy a pástétomforma szűkülését kövesse a süteménylapok mérete. A formát béleljük ki fóliával, majd rétegezzük bele a lapokat a csokoládékrémmel. Hűtőben hagyjuk összedermedni.

Porcukrozott felületen nyújtsuk ki a marcipánt akkorára, hogy az befedje a süteményünket. A formából kivett, megdermedt süteményt vonjuk be a kinyújtott színes marcipánnal. Nyomkodjuk rá alaposan, hogy szorosan bevonja a süteményt a marcipánréteg. (Ha nem kapunk színezett marcipánt, nyerssel is dolgozhatunk, és türkiz/zöld ételfestékkel összegyúrva magunk is színezhetjük, ízlés szerint).

Tálalás előtt még minimum 1 órát hűtsük. A tetejét díszítsük apróra tört és egész karácsonyi sétapálca nyalókákkal.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek