Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi linzer

MME MME
5/5
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg margarin,
  • 50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet),
  • 20 dkg kristálycukor (vagy barna cukor),
  • 2 csomag vaníliás cukor,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 2 tojás,
  • 1 csapott evőkanál keserű kakaópor
  • A lekenéshez:
  • 1 tojás
  • A tetejére:
  • maréknyi natúr (sótlan) mogyoró
  • A töltéshez:
  • 30-40 dkg sárgabarackíz

Elkészítés

Elkészítés: 1. A tésztához valókat a kakaó kivételével tálba töltjük, eleinte csak morzsolgatjuk, majd ha már nincs benne nagy darabokban margarin, összegyúrjuk. Akkor lesz jó, ha elválik a tál falától.

2. Ezután kettéosztjuk, a kakaót az egyik felébe dolgozzuk. A világos színű tésztát kb. 0,5 centi vastagra ellapítjuk (tenyerünkkel nyomkodva a legkönnyebb), majd egy cakkos szélű, kb. 5 centi átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk.

3. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165) kb. 15 percig sütjük.

4. Amíg készül, a kakaós tésztát ugyanígy kiszaggatjuk, majd minden kis tésztakorong közepét egy kis (kb. 2 centis) pogácsaszaggatóval kivágjuk. A leeső részeket újra összedolgozzuk, kiszaggatjuk.

5. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással megkenjük, majd a tetejüket durvára vágott dióval vagy mogyoróval meghintjük, a darabokat kicsit a tésztába is nyomkodjuk. Ugyanúgy sütjük, mint az előző tésztát.

6. Ha kihűltek, a világosakat kb. 1-1 kiskanál lekvárral megkenjük, és a kakaósakat ráillesztjük.

Megjegyzés

Mennyiség: kb. 30 darab
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Energiatartalom: 205 kcal/darab
Nehézségi fok: nem könnyű - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss