hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi karamellás diótorta

MME MME
90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
  • A tésztához
  • 16 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 30 dkg liszt
  • A karamellhez:
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • A töltelékhez:
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 7,5 dkg durvára tört dió
  • 7,5 dkg tört háztartási keksz
  • 1 alma
  • Valamint:
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

Elkészítés: A vajból, porcukorból, sóból, tojásból és a lisztből gyorsan omlós tésztát gyúrunk. Fóliával letakarva a hűtőszekrényben pihen, amíg a tölteléket elkészítjük. Ha ráérünk, nyugodtan maradhat 1 éjszakát is a hidegben.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A pihentetett tésztával gyorsan dolgozzunk: 2/3-át lisztes munkalapon vékonyra nyújtjuk, majd a vajazott és lisztezett tésztaformába terítjük úgy, hogy a széle kilógjon picit. Elősütjük.

Közben a cukrot és a citromlevet világos karamellé olvasztjuk.

Egy másik edényben a töltelékhez felforraljuk a tejszínt a cukorral és a vajjal, végül a mézet is hozzáadjuk, majd összefőzzük a karamellel.

Ebbe dolgozzuk bele a durvára vágott diót és a kekszet, valamint a vékonyszeletekre vágott almát.

Az elősütött tésztára kanalazzuk a kihűlt diós krémet. A peremét megkenjük felvert tojással vagy tojásfehérjével. A maradék tésztát kinyújtjuk (késsel körülvágjuk, hogy akkora legyen, mint a tortaforma), vagy csíkokat sodrunk belőle. A töltelékre helyezzük, picit megnyomkodjuk. Bekenjük tojással, majd villával többször megszurkáljuk.

A tortát 30-40 perc alatt világos barnára sütjük, majd kihűtjük, tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss