Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem virágzik a karácsonyi kaktuszod? Ezt tedd, hogy újra virágba boruljon

default user icon
MME
A karácsonyi kaktuszt még azok is szeretik, akik általában nincsenek oda a szúrós, egzotikus növényért. Nem véletlen, hiszen ez a pompás növény csak nevében szúr, valójában teljesen tüskementes. Ha jól gondozzuk, ontja a szebbnél-szebb bordó, rózsaszín vagy tűzpiros virágokat, akár többször is egy évben. De mi van, ha szinte sosem virágzik? Mutatjuk, mit kell tenni!

A karácsonyi kaktusz onnan kapta a nevét, hogy az északi féltekén ősszel és télen virágzik, ezért ezt a dísznövényt sok országban kötik a karácsonyi ünnepekhez. De ez így nem teljesen igaz, hiszen egy évben akár többször is virágot bonthat.

Karácsonyi kaktusz ápolása

Felejtsünk el mindent, amit a kaktuszok ápolásáról tudunk. A legtöbb kaktusz a meleg, száraz közeget, a tűző napot kedveli és beéri minimális öntözéssel. A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera buckleyi) ezzel szemben a brazil esőerdőkből származik, ahol párás, nedves környezethez és szűrt napfényhez szokott. Gondoljuk át, hogy a lakásunk, vagy ahol a karácsonyi kaktuszt tartjuk, mennyire felel meg ennek a két igen fontos követelménynek. A párás környezet hiányát még túléli, de a tűző napot egyáltalán nem szereti: levelei szó szerint megégnek. A túl sok öntözzésel sem teszünk jót neki. Ügyeljünk rá, hogy a cserép soha ne álljon vízben, földjét inkább nyirkosan tartsuk, mint vizesen. Alaposan csak akkor öntözzük meg, ha földjét megtapogatva száraznak érezzük, és a levelek is elkezdtek ráncosodni. Ha száraz levegőjű helyiségben tartjuk, szórjunk a cserép alátétjébe kavicsokat, és ezt spricceljük rendszeresen vízzel.

Fontos a virágföld is, amibe ültetjük. Számára a könnyű termőtalaj a legjobb, ami átengedi a vizet, hiszen a karácsonyi kaktusz nem talajlakó! Természetes élőhelyén fák ágain, sziklákon telepszik meg – az orchideához hasonlóan. A tápoldatozást is meghálálja a növekedési és a virágzási időszakban, azaz áprilistól júniusig és novembertől januárig.

Így gondozzuk a kaktuszt, hogy virágozzon karácsonykor

Ahhoz, hogy a kaktusz karácsonykor virágozzon, figyelnünk kell az évszakok és a fénymennyiség változására. Nyáron kitehetjük a kertbe vagy az erkélyre egy közvetlen napfénytől mentes, világos helyre.

Jó, ha tudjuk, a karácsonyi kaktusz, a mikulásvirághoz hasonlóan, úgynevezett rövidnappalos növény, ezért ősszel, a virágzás előtti időszakban szüksége van legalább 10 óra teljes sötétségre - ez indítja be a rügyképződést. Ilyenkor érdemes olyan helyiségbe vinni, ami nappal néhány órát világos, este viszont nincs megvilágítva és lehetőleg hűvös. Ha ez nem megoldható, akkor le is takarhatjuk a virágot sötétedéstől reggelig egy nagy kartondobozzal vagy fekete fóliával. (Ez a módszer azonban csak azoknak ajánlott, akik reggel nem felejtik el levenni a kaktuszról a takarást…) Ha a virágbimbók már kifejlődtek, nincs szükség takarásra sőt, áthelyezhetjük növényt világos szobába vagy a végleges helyére. Virágzása után megint nyugalmi időszak következik.

Erre érdemes tehát figyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy a kaktusz egész évben színpompás virágokkal ajándékozzon meg bennünket.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss