Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi ételek hagyománya: Miért együnk mákosat, vagy almát?

default user icon
MME
Még ma is számos hagyomány és néphit él a köztudatban, ha az ünnepi menü összeállítása a téma. Te tudtad, hogy miért elengedhetetlenek a mákos ételek, vagy éppen a töltött káposzta karácsonykor? A hiedelmek, babonák és azoknak magyarázatai egészen a múlt századból erednek.

Bőséges termést hozó alapanyagok

Őseink nem véletlenül részesítették előnyben a sok termést és magot hozó alapanyagokból készülő ünnepi ételeket, hiszen azok bőséges új évet ígérnek. Így nem véletlen, hogy még ma is fontos része az ünnepi ételnek a mazsola, a lencse, a bab, vagy éppen a mák.

Töltött ételek

Ha máskor nem is, de karácsonykor szinte biztosan az asztalra kerül valamilyen töltött étel. Legyen az töltött káposzta, mákos, vagy a diós bejgli, melyek leginkább a jövő évi feltöltött kamrára utalnak.

Az alma szerepe szenteste 

Tartja a mondás, miszerint minden nap egy alma, az orvost távol tarja. A néphit szerint ilyenkor van még egy fontos szerepe ennek a finom gyümölcsnek. Szenteste a családfő annyi cikkelyre vágta az almát, ahány családtag volt. Ezután szépen megették, hogy ha az év során bármi komoly dolog is történik, ők mindig összetartsanak.

A méz és a mézeskalács

Hosszú évszázadokig megtalálható volt a méz a karácsonyi asztalon. Hogy miért? Mert nem mindig volt cukor, arról nem beszélve, hogy a mai napig egyeduralkodó a mézeskalács a házi sütemények között. Régen nem csak a téli ünnepre, hanem például halotti torra, lakodalomra, vagy vásárokra is közszeretettel sütötték. Amióta a cukor már minden háztartásban megtalálható, a méz jelentősége visszaszorult, a mézeskalács azonban továbbra is elmaradhatatlan kelléke a karácsonynak. 

Hal

A szenteste elmaradhatatlan fogása máig a hal. Pár évszázaddal ezelőtt, a vallás és a keresztény hagyományok jóval nagyobb szerepet játszottak az emberek életében, így például a kis Jézus várása, azaz az advent böjti időszak volt. Ilyenkor mindenki tartózkodott a húsféléktől, kivéve a halat. Mivel Jézus születésének estéje még hivatalosan a böjti időszakhoz tartozik, így régen a főfogások ekkor mindig hallal készültek. A fővárosiak például szerették a vizát, ami igen gyakori volt a Dunában a Vaskapu megépítése előtt, ráadásul óriásira nőttek, így viszonylag olcsó volt a húsuk. A kevésbé vallásosak sem vetették meg a halat ilyenkor, hiszen a magyar hagyományokban a halpikkely gazdagságot jelent a következő esztendőre.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss