Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi diós pite

90 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A töltelékhez:
  • 40 dkg dióbél
  • 30 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejszín
  • A tésztához:
  • 20 dkg margarin
  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • A kenéshez:
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tej

Elkészítés

Elkészítés: 1. A dióbelet feldaraboljuk. A cukrot egy edényben felolvasztjuk. A dióbelet belekeverjük, majd az edényt a tűzhelyről levesszük. 1 evőkanál vizet és a tejszínt hozzákeverjük, és hideg helyre tesszük.

2. A tésztához a lisztet, a margarint, a cukrot, a sót és a tojást sima tésztává gyúrjuk, majd 30 percre hideg helyen pihentetjük.

3. A tésztát harmadoljuk, az egyik adagot kinyújtjuk, és a tortaforma alját ezzel beborítjuk. A második adagból tekercset készítünk, amit a tortaforma pereméhez simítunk tekerve. A tejszínes diókrémet a tésztára borítjuk, szétterítjük.

4. Az utolsó tésztaadagot kerekre kinyújtjuk, a tortaforma méretében kivágjuk, és fedőként a töltelékre rakjuk. A széleket jól rányomjuk. A maradék tésztából csillagokat (és egyéb karácsonyi formákat) szaggatuk, és a sütemény tetejére helyezzük.

5. A tojássárgáját 2 evőkanál tejjel összekeverjük, és a sütemény tetejét ezzel megkenjük. 200-225 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 45 percig sütjük. Ha szép aranybarnára sült, kivesszük, és a süti szélét egy késsel azonnal leválasztjuk a tortatorma keretéről, majd a tortaformában hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Ha az előmelegített sütőben a sütemény teteje már rövid idő után elkezd megpirulni, akkor takarjuk le egy ív sütőpapírral vagy alufóliával.

Nagyon sokáig eláll.
- timeacsiszar

Ezek is érdekelhetnek

Friss