Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi csirkemellpástétom aszalt gyümölcsökkel

> 90 perc
rafinált
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: A csirkemellfiléket felszeletelem, sózom, borsozom, egy jénai tálba helyezem őket, teszek a szeletek közé néhány babérlevelet. Ráöntöm a konyakot és annyi olívaolajat, hogy ellepje, 1-2 napig a hűtőben hagyom pihenni.

Kiveszem a húst a hűtőből, lecsepegtetem. Megszámolom, hány szelet mellfilém van (nekem 18), harmadát felcsíkozom, félreteszem. Előveszem aprítógépemet (lehet húsdaráló is), pépesítem benne a többi mellfilét, a csemege szalonnával és a gombával együtt. Az aszalt gyümölcsöket beáztatom a borba.

Egy serpenyőben felhevítem a vajat, megfuttatom rajta a nagyon apróra vágott hagymát, ízlés szerint fűszerezem, egy keverőtálba öntve hagyom meghűlni.

Amíg hűl, a mogyorót apróra vágom, az aszalt gyümölcsöket leszűröm.

Egy őzgerincformát kikenek a pácolós olajjal, belefektetem a húsos baconszeleteket, mehet bele a gombás, szalonnás húspástétom negyede, ráteszem az aszalt gyümölcsök és az aprított mogyoró felét, a húspástétom következő negyede következik. Középső rétegként a felcsíkozott mellehúsa jön, majd ismét a húspástétom negyede, az aszalt gyümölcsök, mogyoró következik, legvégül pedig a maradék pástétom, amire ráhajtom a baconszeleteket.

Az egészet lezárom alufóliával, az őzgerincformát beleteszem egy vízzel félig telt tepsibe, betolom a 160 fokra előmelegített sütőbe, hőlégkeveréssel 50-60 percig sütöm.

Kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni, majd egy éjszakát a hűtőben tartom. Másnap az alufóliát leveszem róla, tálra borítom, centis szeletekre vágom, salátafélékkel tálalom, áfonyalekvárral vagy Cumberland mártással dobom fel.

Megjegyzés

Karácsonykor általában halat, pulykát, töltött káposztát eszünk, egy kis változatosságnak szánom ezt a receptet.
- Nanasnani

Ezek is érdekelhetnek

Friss