Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Omlós karácsonyi bejgli és pozsonyi kifli

75 perc
bonyolult
megfizethető
8 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókat kimérjük, a lisztet átszitáljuk. Ezután begyúrjuk a tésztát: az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverjük. A maradék tejbe beleütjük a tojássárgákat és a sót is. A lisztet, a margarint, a porcukrot és az élesztős tejet egy nagy tálba tesszük, és jól begyúrjuk. 
  2. A töltelékhez a cukrot felforraljuk a vízzel, majd leforrázzuk vele a darált diót vagy mákot. Ízlés szerint ízesítjük reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral, mazsolával vagy mézzel. 
  3. A bejgli formázásához 30 dkg-os darabokat mérünk ki a tésztából, majd a töltlékből 25 dkg-ot. 5 db tésztacipót formázunk belőle, amit egyenként 22 x 28 cm-es téglalappá nyújtunk. A megmaradt tésztából kifliket sütünk ki. 
  4. Megformázzunk a pozsonyi kifliket. Egy kiflihez 4 dkg-os tésztát és 3 dkg-os tölteléket kell kimérni, ezért kimérünk 40 dkg tésztát, azt 10 egyenlő darabra daraboljuk és formázzuk, majd megtöltjük őket, végül pedig tojássárgájával lekenjük. 
  5. A készre formázott bejglit vagy pozsonyi kiflit tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás, és már nem ragad, lekenhetjük tojásfehérjével, és hagyhatjuk melegebb helyen a kelesztéshez. 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén, és készen áll a sütésre.
  6. Mielőtt megsütnénk a kifliket és a bejglit, kissé megszurkáljuk a tészta felületét. Végül 160 fokon aranybarnára sütjük őket. 

Megjegyzés

Nagyon örülök a receptnek, na meg annak, hogy a legsikeresebb bejglim sült ki az évben. Nem repedt ki, szép márványos, csillogós a színe.
1 kg lisztből 6 rúd bejglit vagy 45 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni. Nálam most 5 rúd bejgli, 10 db kifli sült ki. - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss