Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi menü babával: tippek és jó tanácsok szülőknek

A babával közös karácsony egészen új dimenziót teremt. A közös ünneplés mellett már a kisgyerek szemén keresztül is láthatjuk a csodát, újra megélhetjük a várakozást, a varázslatot. De a babával való karácsonyozás nem csak a felkészülésben jelent valami egészen újat: a jól bevált, szentestére tervezett menüsort is alaposan át kell gondolni.

Az elválasztásnál járó, már sokféle alapanyaggal jóban levő baba esetében a dolog nem olyan bonyolult. A szentestére tervezett menü első fogásaként célszerű valamilyen krémlevest kínálni. Ennek az alapja lehet például gesztenye, sütőtök, krumpli, édesburgonya, amelyek mind-mind ideálisak a babák számára.

Természetesen a felnőtteknek több fűszer és tejes vagy tejszínes lazítás is belefér, de ha zöld fűszereket használunk és növényi tejekkel, tejszínekkel krémesítjük, lazítjuk a levest, akkor ugyanabból a tálból szedhetünk kicsinek és nagynak egyaránt.

A bababarát vacsora főfogásának csirkét vagy pulykát érdemes választani. A könnyen elkészíthető, jól fűszerezhető és a babák, kisgyerekek által is kedvelt húsokkal a kezdő háziasszonyok is könnyen boldogulnak. Az ünnepi töltelékben gazdag csirke mellett jó választás lehet a különféle zöldségekkel, fűszerekkel vagy aszalványokkal töltött pulykatekercs is.

A köreteknél egyszerű dolgunk van, hiszen ezek a kissé száraz húsok szeretik a tartalmasabb köreteket. A család számára készíthetünk különféle pirított zöldségeket, míg a babáknak különféle, zöld fűszerekkel finoman ízesített párolt zöldségeket, zöldségpüréket kínálhatunk.

A desszertek esetében tartózkodjunk a túl édes, nagyon krémes, túl sok tojást és tejet tartalmazó finomságoktól, de ha ügyesen készítjük el a nagy klasszikusokat vagy ha nem csak a nagyi krémesével tömjük a babánkat karácsony idején, akkor nagy baj nem lesz.

Az ünnepek alatt törekedjünk arra, hogy a rokonlátogatások során lehetőség szerint csak a mi jóváhagyásunkkal kerüljön édesség a baba kezébe, így biztosak lehetünk benne, hogy a babánk semmilyen számára még bevezetésre nem került alapanyaggal nem találkozik, s túl nagy dózisú cukor sem landol a gyomrában.

Ezek is érdekelhetnek

Friss