Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Halászlé és sült pisztráng - tökéletes halas menü karácsonyra

Bár az év 364 napjában alig eszünk halat, szenteste szerencsére sokaknál terítékre kerül előétel, leves vagy főfogás formájában. Mivel kevés halat eszünk, s még kevesebbet készítünk mi magunk, a repertoár is elég szűkös, amin belül biztonsággal mozoghatunk. Vajon milyen halas fogásokat lehet könnyűszerrel elkészíteni az ünnepre?
Kaviáros, lazacos vagy halkrémes blini, crostini

Ez az előétel az egyik legegyszerűbb dolog, nem kell hozzá más, csak egy kevés jó minőségű vaj vagy vajkrém, füstölt lazac, ennek hiányában lazacmorzsa is jó, esetleg kaviár vagy egy tisztes szardínia/tonhal konzerv. A blinire (orosz palacsinta, kicsit olyan, mint egy sós amerikai palacsinta) vagy a pirított kenyérszeletre (crostini) kevés vajkrémet kenünk, erre kerülhet a lazac vagy a kaviár. Ha inkább ízesített krémmel kennénk meg, akkor a lazacmorzsával, a kaviárral vagy a villával megtört halkonzervvel kikevert, fűszerezett vajkrém teljesen jó választás lehet.

Halászlé, mi más

A halászlé készülhet csak pontyból vagy harcsából, de ha lehetőségünk van rá, akkor vegyes halászlevet készítsünk, hogy minél több íz találkozzék a végeredményben. Annak, aki nem szeretne otthon halat pucolni, passzírozni, vagy csak egyszerűen fél a sok macerától, annak érdemes előrendelni (több neves étterem és csárda is vesz fel rendelést az ünnepek idején) vagy jó minőségű sűrítményből készíteni a levest, amihez időben hozzáadja majd a halpatkókat, a haltejet és az ikrát.

Sült fogas, sült pisztráng, sült lazacderék

A sütőben vagy platnin sütött halakkal már kicsit több a macera, de igazság szerint a belezett, már pikkelyezett hallal olyan sok dolog nincs. A fűszerezésnél a kevesebb több elvét érdemes követni, néhány jól megválasztott zöld fűszerrel, egy-két karikányi citrusfélével (citrom, lime, esetleg klementin vagy narancs) jól kiegészíthető a hal íze. A fogas esetében érdemes a tepsibe kerülő halat beirdalni, s a csontig hatoló mélyedésekbe egy-egy darab szalonnát tenni. Ez nem csak az ízét befolyásolja, hanem a hosszabb sütési idő alatt sem engedi kiszáradni a húst. Ha nem szeretnénk, hogy farkasszemet nézzen velünk a vacsora, akkor jó választás lehet a lazac, amelyhez csak egyetlen jó tanács: nem szabad túlsütni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss