Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 ellenállhatatlan karácsonyi ital a forralt boron túl

Advent nem múlhat el melengető karácsonyi italok nélkül. A forralt bor mellett ugyanakkor más finomságokat is pillanatok alatt elkészíthetsz. Összegyűjtöttünk 5 ellenállhatatlan karácsonyi ital receptet. Próbáld ki mindet!

Télen különösen jól esik, amikor a kinti mínuszok elől a lakásba menekülve egy pohár forró italt kortyolgathatunk. Bár a tea és a forró csoki is nagyszerű és lélekmelengető italok, a karácsonyi időszakban talán megengedhetünk magunknak egy-két pohár alkoholos forró italt is. Összegyűjtöttük a szerintünk legfinomabb recepteket, amelyek illatukkal és ízükkel tovább fokozzák az ünnepi hangulatot. A forralt bor mellett ezeket is érdemes kipróbálni.

1. Karácsonyi puncs (Wassail)

Hozzávalók ( 8 adaghoz)

  • 1,2 liter almabor vagy almalé
  • 1 db fahéjrúd + a díszítéshez
  • 1 negyed teáskanál őrölt szerecsendió
  • 0,5 dl méz
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 5 dl cukrozatlan ananászlé

Elkészítés:
Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort a fahéjrúddal, majd fedjük le, és lassú tűzön főzzük még 5 percig. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a szerecsendiót, a mézet, a citromlevet és héjat, végül az ananászlevet. Keverjük el, és lefedve, lassú tűzön még további 5 percig főzzük. Puncsos tálba öntve kínáljuk. Minden pohárba tegyünk egy fahéj rudat is, azzal kavargathatjuk az italunkat.

2. Forró banánpuncs

Hozzávalók (8 személyre)

  • 2 érett banán
  • 5 dl kókusztej
  • 2,5 dl tejszín
  • 1,2 dl Créme de Bananes
  • 6 cl rum

Elkészítés:
A banánt feldaraboljuk, és a többi alapanyaggal együtt turmixgépbe tesszük. Erős fokozaton rövid ideig turmixoljuk. A keveréket áttesszük egy lábasba, és kis lángon nagyon lassan melegítjük. Fontos, hogy ne forraljuk fel! Melegen kínáljuk, de hidegen is nagyon finom!

3. Forró "almáspite"-puncs

Hozzávalók (4-6 személyre)

  • 1 liter száraz almabor
  • 1,25 dl Calvados
  • 1,25 dl rum
  • 12 dkg mazsola
  • 4-5 db fahéjrúd
  • 16 szem szegfűszeg
  • alma a magháza nélkül, félbevágva és szetelve

Elkészítés:
A mazsolát a rummal tálba öntjük, és két órán át áztatjuk. Belekeverjük a az almabort és a Calvadost, áttöltjük tűzálló edénybe, és nagyon lassan felmelegítjük, de nem forraljuk fel. Ha kell, átszűrjük, poharakba töltjük. Még forrón tegyünk mindegyik pohárba mazsolát, fahéjrudat, szegfűszeget és almaszeleteket. Ha a puncsba friss tejszínt is keverünk, igazi almás pite íze lesz!

4. Részeges kávé

Hozzávalók (6-12 személyre)

  • 1,5 dl erős feketekávé (ízlés szerint barnacukorral édesítve)
  • 3 dl brandy
  • 2,5 dl rum
  • 2,5 dl fehér rum
  • 2 rúd fahéj
  • 0,5 dl frissen felvert tejszínhab
  • 1 narancs héja csíkokra vágva

Elkészítés:
A kávét, a brandyt, a fahéjat és a narancshéjat egy tálban összekeverjük, majd lassan felmelegítjük, de nem forraljuk, néhány percig érni hagyjuk. Az italt előmelegített poharakba töltjük, ízlés szerint tejszínhabot púpozunk a tetejükre, s végül megszórjuk narancshéjcsíkokkal és szerecsendióval.

Tipp: Ha tejszínhabbal kínáljuk, azt szórjuk meg frissen reszelt szerecsendióval és apróra vágott narancshéjcsíkokkal is.

5. Forró, vajas rum

Hozzávalók (adagonként)

  • fél dl rum
  • kiskanál barnacukor
  • 8 g vaj
  • forrásban lévő víz

Elkészítés:
A cukrot a pohár aljára tesszük, és a poharat kétharmadáig megtöltjük forró vízzel. A
cukrot kevergetéssel föloldjuk a vízben, majd hozzáadjuk a vajat és a rumot, ismét jól megkeverjük.
Forrón kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss