Télen különösen jól esik, amikor a kinti mínuszok elől a lakásba menekülve egy pohár forró italt kortyolgathatunk. Bár a tea és a forró csoki is nagyszerű és lélekmelengető italok, a karácsonyi időszakban talán megengedhetünk magunknak egy-két pohár alkoholos forró italt is. Összegyűjtöttük a szerintünk legfinomabb recepteket, amelyek illatukkal és ízükkel tovább fokozzák az ünnepi hangulatot. A forralt bor mellett ezeket is érdemes kipróbálni.
1. Karácsonyi puncs (Wassail)
Hozzávalók ( 8 adaghoz)
- 1,2 liter almabor vagy almalé
- 1 db fahéjrúd + a díszítéshez
- 1 negyed teáskanál őrölt szerecsendió
- 0,5 dl méz
- 3 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- 5 dl cukrozatlan ananászlé
Elkészítés:
Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort a fahéjrúddal, majd fedjük le, és lassú tűzön főzzük még 5 percig. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a szerecsendiót, a mézet, a citromlevet és héjat, végül az ananászlevet. Keverjük el, és lefedve, lassú tűzön még további 5 percig főzzük. Puncsos tálba öntve kínáljuk. Minden pohárba tegyünk egy fahéj rudat is, azzal kavargathatjuk az italunkat.
2. Forró banánpuncs
Hozzávalók (8 személyre)
- 2 érett banán
- 5 dl kókusztej
- 2,5 dl tejszín
- 1,2 dl Créme de Bananes
- 6 cl rum
Elkészítés:
A banánt feldaraboljuk, és a többi alapanyaggal együtt turmixgépbe tesszük. Erős fokozaton rövid ideig turmixoljuk. A keveréket áttesszük egy lábasba, és kis lángon nagyon lassan melegítjük. Fontos, hogy ne forraljuk fel! Melegen kínáljuk, de hidegen is nagyon finom!
3. Forró "almáspite"-puncs
Hozzávalók (4-6 személyre)
- 1 liter száraz almabor
- 1,25 dl Calvados
- 1,25 dl rum
- 12 dkg mazsola
- 4-5 db fahéjrúd
- 16 szem szegfűszeg
- alma a magháza nélkül, félbevágva és szetelve
Elkészítés:
A mazsolát a rummal tálba öntjük, és két órán át áztatjuk. Belekeverjük a az almabort és a Calvadost, áttöltjük tűzálló edénybe, és nagyon lassan felmelegítjük, de nem forraljuk fel. Ha kell, átszűrjük, poharakba töltjük. Még forrón tegyünk mindegyik pohárba mazsolát, fahéjrudat, szegfűszeget és almaszeleteket. Ha a puncsba friss tejszínt is keverünk, igazi almás pite íze lesz!
4. Részeges kávé
Hozzávalók (6-12 személyre)
- 1,5 dl erős feketekávé (ízlés szerint barnacukorral édesítve)
- 3 dl brandy
- 2,5 dl rum
- 2,5 dl fehér rum
- 2 rúd fahéj
- 0,5 dl frissen felvert tejszínhab
- 1 narancs héja csíkokra vágva
Elkészítés:
A kávét, a brandyt, a fahéjat és a narancshéjat egy tálban összekeverjük, majd lassan felmelegítjük, de nem forraljuk, néhány percig érni hagyjuk. Az italt előmelegített poharakba töltjük, ízlés szerint tejszínhabot púpozunk a tetejükre, s végül megszórjuk narancshéjcsíkokkal és szerecsendióval.
Tipp: Ha tejszínhabbal kínáljuk, azt szórjuk meg frissen reszelt szerecsendióval és apróra vágott narancshéjcsíkokkal is.
5. Forró, vajas rum
Hozzávalók (adagonként)
- fél dl rum
- kiskanál barnacukor
- 8 g vaj
- forrásban lévő víz
Elkészítés:
A cukrot a pohár aljára tesszük, és a poharat kétharmadáig megtöltjük forró vízzel. A
cukrot kevergetéssel föloldjuk a vízben, majd hozzáadjuk a vajat és a rumot, ismét jól megkeverjük.
Forrón kínáljuk.