A megtisztított póré és újhagyma fehér részét vékonyan felszeleteljük. Az újhagyma zöldjét külön felkarikázzuk, a meghámozott fokhagymát finomra vágjuk. A forró vízzel lemosott citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
A lábosban felhevített olívaolajon a pórét, az újhagyma fehér részét, a fokhagymát és a citromhéjat kevergetve pároljuk 3 percig. Ezután hozzáadjuk a citromlé felét, valamint az újhagyma zöldjét, és beforraljuk a felére. A tűzről levéve hűlni hagyjuk 15 percig, majd összeforgatjuk a tejföllel, a ricottával, a maradék citromlével és ízlés szerint sóval.
A kaprot és a citromfüvet néhány levélke kivételével finomra vágjuk, majd a tejfölbe forgatjuk. A mártogatóst megsózzuk és tálkába merjük. A félretett zöldfűszerekkel díszítjük, és a rudakra vágott nyers zöldséggel kínáljuk.