A cukkiniket mossuk meg, vágjuk félbe, a magos részüket vájjuk ki, majd sózzuk be. Hagyjuk 10-15 percet állni, majd öblítsük ki mindet, és töröljük szárazra. A vágott oldalukkal felfelé sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük meg 180 fokon kb. 20 perc alatt.
Közben a ricottát keverjük össze a megmosott, leszárazott, finomra aprított kaporral, valamint némi sóval és borssal. A salátakeveréket keverjük össze az olívaolajjal, a citromlével és egy kevés sóval, majd adjuk hozzá a megmosott, feldarabolt kígyóuborkát és a megtisztított, félbe vágott koktélparadicsomokat is. A sült cukkinicsónakokban osszuk el a ricottás krémet. Tálaljuk salátaágyon, és szórjuk meg megmosott, leszárított virágokkal. Tipp: a salátához használhat ehető krizantémot, primulát (kankalint), árvácskát és ibolyát.