Elkészítés: 6 literes lábosban kevés zsiradékon rózsaszínűre pirítok 3 fej vöröshagymát, megfuttatok rajta 2-3 gerezd fokhagymát, kicsit körbepirítgatom rajta a tarjakockákat, megszórom pirospaprikával, majd beleteszem a káposztát. Felengedem kb. 2 liter vízzel, ízesítem (nem sózom) babérral, köménnyel, egész borssal, és lassan főzöm.
Kevés zsiradékon külön serpenyőben megdinsztelem a maradék 2 fej vöröshagymát, majd a fokhagymát is megfuttatom benne. Egy keverőtálban össze állítom a húsgombóc masszát a darált hússal, árpagyöngyével, dinsztelt hagymával, 2 tojással, sózom, borsozom, megszórom a pirospaprikával, majorannával, és a lecsóalapot hozzáadom. Jól összedolgozom, vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formázok, és szorosan a káposzta tetejére rakosgatom. Kb. 1 órát lassan főzöm, majd a gombócokat kiszedem, elkészítem a rántást, és hozzáadom a káposztához.
Ízesítem a kaporral, kevés borsikafűvel, csipet cukorral, ha szükséges, pár csepp ecetet és sót adok még hozzá, majd visszahelyezem a káposzta tetejére a gombócokat, és lassan összeforralom.
Tejföllel és kenyérrel kínálom!