A káposztás sztrapacska elkészítéséhez a krumplit lereszeljük, megsózzuk, ráütjük a tojást, és hozzáadjuk a lisztet.
A krumpli fajtájától függ, hogy mennyi kell, ha nagyon sok lé keletkezik reszeléskor, érdemes leönteni róla, a lényeg, hogy nem kell sok liszt, csak annyi, amennyitől összeáll a tészta. Inkább a krumpli domináljon.
Forró vízbe szaggatjuk a masszát, ha feljön a víz tetejére, már ki is lehet szedni. Hideg vízzel leöblítjük.
A káposztát lereszeljük, besózzuk, majd állni hagyjuk 1 órán át. A zsírt felforrósítjuk, a káposztából kinyomkodjuk a levet, és rátesszük a zsírra. Hozzáadjuk a cukrot és egy kevés borsot, majd gyakran kevergetve megpirítjuk. Végül összekeverjük a kifőtt sztrapacskával, és tálaljuk.