Elkészítés: Az élesztőt 2 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztőt. Alaposan összegyúrjuk a vajjal, egy csipet sóval, és kb. 30 percig kelesztjük.
A káposzta külső leveleit lefejtjük, a többit csíkokra vágjuk, leforrázzuk, hideg vízzel leöblítjük. A tojást keményre főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, és apróra összevágjuk.
A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, beletesszük a káposztát, és 10-15 percig állandó keveréssel megpároljuk, majd kihűtjük. Hozzáadjuk az apróra vágott kemény tojást, sóval, borssal ízesítjük, és jól összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 12 gombócot formálunk belőle, 5 percig pihentetjük, majd kb. 12 cm átmérőjű lapokra nyújtjuk. A lapok egyik felére 1-1 kanál tölteléket teszünk, a másik felüket ráhajtjuk, azaz félhold alakúra formázzuk. A széleket összenyomkodjuk.
Az így előkészített pirogokat lisztezett deszkán kb. 30 percig pihentetjük,majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Ízlés szerint joghurtot adhatunk mellé.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre