Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Káposztás gombás tekercs

105 perc
rafinált
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Tészta :
  • - 35 dkg liszt
  • - 20 g friss élesztő
  • - 1 tk só
  • - 1 mk cukor
  • - 1 tojás
  • - 3 dkg olvasztott vaj
  • - kb 1 - 1 , 5 dl langyos tej
  • - 10 dkg fagyos vaj
  • Töltelék :
  • - 30 dkg csiperke
  • - 10 - 15 g szárított vargánya
  • - 40 dkg savanyú káposzta
  • - 1 fej vöröshagyma
  • - 1 babérlevél
  • - só, bors
  • - zsemlemorzsa
  • továbbá :
  • - 1 tojás a kenéshez
  • - szezám és lenmag - a szóráshoz

Elkészítés

  1. 1. Az élesztőt 1 dl tej és a cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet összevegyítjük a sóval, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vajat, a tojást és annyi tejet öntünk még hozzá, hogy összeálljon a tészta. Jól összegyúrjuk, majd hűtőben 30 percre hűtőbe tesszük. 2. A töltelékhez a káposztát jól átmossuk, majd apróra vágjuk. A finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a káposztát, a babérlevelet és addig főzzük amíg a káposzta megpuhul. A csiperke gombát és a vargányát feldaraboljuk és kevés olajon jól átpirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztához. Összekeverjük és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. 3. A pihentetett tésztát kb 5 mm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk és ráreszeljük a fagyos vajat, majd hajtogatjuk. A hosszabbik oldalt a tészta harmadáig hajtjuk, majd ráhajtjuk a másik tésztarészt, utána felülről hajtjuk a tészta 1 / 3 - át és rá az alsó tésztarészt. Hűtőben 30 percig kelesztjük, majd ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk és ismét 30 percig hűtőben pihentetjük. 4. Ezután a tésztát kb 30 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, pár csillagot szúrunk belőle, a többit megszórjuk kevés zsemlemorzsával és rákenjük a gombás tölteléket, majd feltekerjük. 5. A csillagokat bekenjük tojással és rátapasztjuk a tésztarúdra, majd az egészet lekenjük tojással és megszórjuk magokkal. Sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába helyezzük és 30 percig meleg helyen kelesztjük. 180 °C - os sütőben szép pirosra sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss