Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött káposzta cserépedényben

120 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • kb. 1,5 kg fejeskáposzta
  • A húsos töltelékhez:
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 1 dl rizs
  • 1 ek zabpehely
  • 1 fej hagyma
  • A rétegezéshez:
  • 4 dl sűrű paradicsomlé
  • 1-2 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • esetleg egy kis csípős paprika
  • 1 ek olaj
  • bors
  • pirospaprika
  • csombor
  • kapor
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 1 lestyán ág
  • 1 tk cukor vagy édesítőszer
  • 2 szelet tarja
  • A vegetáriánus töltelkékhez:
  • 1 dl kuszkusz
  • 5 db csiperke gomba
  • 1 marék szegfűgomba
  • 2-3 db vargánya

Elkészítés

  1. Egy fazékban vizet forralunk, egy teáskanál sót,csipet őrölt köményt teszünk bele, a majd a töltött káposzta gombócainak beborításához a káposztát az edénybe helyezzük, torzsájával felfelé, 1-2 percig hagyjuk a forró vízben, majd kiemeljük egy tálba. Leszedjük a külső leveleket, utána visszatesszük a fazékba, újra kiemeljük. Addig ismételjük, ameddig kellő mennyiségű levelünk lesz.
  2. A durva ereket levágjuk a levélről. Ami megmarad összevágjuk.
  3. A hústöltelékhez a rizst megmossuk, hozzáadjuk a darált sertéshúshoz, beletesszük a zabpelyhet, hozzáadjuk a tojást. Közben apróra vágjuk a hagymát, olajon megdinszteljük, ráteszünk egy púpozott kávéskanál őrölt pirospaprikát, összedolgozzuk, majd összekeverjük a húsos masszával. Ezt követően sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá friss apróra vágott zöld kaprot, csombort (borsikafű). Jól összegyúrjuk.
  4. A leveleket megtöltjük a húsos masszával. Belerakjuk a fazékba a töltelékeket, rá a két szelet tarját,majd a vagdalt káposztát, rátesszük a zöldpaprikát,a kaprot, a csombort (borsikafűt), egy levés lestyánt, kevés borsot, 1 tk. cukrot, ráöntjük a paradicsomlevet, feltöltjük annyi vízzel, amennyi befedi a tölteléket. Rátesszük a fedelet, és hideg sütőbe rakjuk, 160 fokra beállítva a hőfokot. Kb 120 percig főtt. Tejföllel,vagy joghurttal kínáljuk. 
A vegetáriánus töltelékhez a kuszkuszt, a csiperkét, a szegfűgombát, és a vargányát összevágjuk. Az olajon a hagymát megdinszteljük, majd az apróra vágott gombát rádobjuk, és megpirítjuk. Ebbe keverjük a kuszkuszt, káposztalevélbe tekerjük, és az edénybe helyezzük a húsos tölteléknél leírtak szerint.



Ajánljuk még:

Megjegyzés

Nagymamám is mindig mondta, hogy finomabb a cserépben főtt káposzta,de hogy ennyivel puhább, ízletesebb, azt nem gondoltam volna. A másik jó tulajdonsága,hogy órákig melegen tartja az ételt. - BiroSari

Ezek is érdekelhetnek

Friss