Mivel a kapor a nyár fűszere, ezért ebben a pár hónapban tudjuk csak frissen beszerezni. Hogy a többi évszakban se kelljen a tasakos vagy bolti fagyasztott kaporra fanyalodnunk, itt a pofonegyszerű megoldás!
"Szerezzünk be nagyobb mennyiségben kaprot, akár kiskertünkből, akár termelőtől. Sterilizáljunk egy pár befőttesüveget és mossuk meg alaposan a kaprot. Hagyjuk megszáradni a növényeket és az üvegeket is. Csipkedjük le a kapor leveleit és tegyük az üvegbe. Zárjuk rá a fedelet és tegyük a hűtőbe. Ha hónapok múlva kinyitjuk az üveget, a kapor éppen olyan friss és aromás lesz, mint mikor eltettük!Ez a fűszernövény egyben gyógynövény is, hiszen nemcsak finom, de betegségek ellen is hasznos. Jót tesz emésztési zavarok, puffadás, álmatlanság és aranyér esetén, de immunerősítő és vérnyomást szabályozó hatással is rendelkezik" - írja a Kertészkedek.hu.
Mi mindenre jó a kapor?
A jellegzetes íze mellett az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes gyakran fogyasztani a kaprot. A gyógykészítményként történő felhasználása esetén az ételek fűszerezése mellett akár teát is készíthetünk a levelekből.
A fűszer- és gyógynövény javítja az emésztést, enyhíti a puffadást és a görcsöket, remek vízhajtó és fertőtlenítő, gyomorfájás és étvágytalanság esetén is alkalmazható. Segít a fejfájás, a hányinger és az álmatlanság leküzdésében is. A fáradtság ellen is hatásos, ezenkívül tágítja az ereket, növelve a fizikai és szellemi teljesítőképességet. Gyulladáscsökkentő, sebgyógyításra is használható, külsőleg hatékony ellenszere az ekcémának, sőt, a rovarcsípésekre is alkalmazható.
Száz gramm kapor elfogyasztása fedezi a napi C-vitamin-bevitel 100%-át, az A-vitamin-bevitelnek pedig a két és félszeresét. Emellett B- és E-vitaminban is gazdag, valamint bőven tartalmaz kalciumot, magnéziumot, cinket, ami a nők számára például elengedhetetlen. Réz, vas és foszfor is nagy mennyiségben található benne, valamint ómega-3 zsírsav tartalma is jelentős. Antioxidáns hatású, azaz védi a sejteket a szabad gyökök káros hatása ellen. Rostban gazdag, kalóriaszegény növény – bárki bátran fogyaszthatja.
HOGYAN HASZNÁLJUK FEL?
A két kézenfekvő megoldás, a tökfőzelék és a tzatziki mellett tehetjük levesekbe, salátákba, mártásokba - a Mindmegette olvasóinak egyik kedvence, például, a kapormártás. Adhatjuk savanyúságokhoz, sőt a kovászos uborka elképzelhetetlen néküle. Húsok és zöldségek ízesítője is lehet a kapor, amit frissen és szárítva egyaránt használhatunk.