Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a nagy ketchup-teszt: több termék is megbukott a NÉBIH vizsgálton!

default user icon
MME
A ketchupok terméktesztjén, a vizsgált 38 termék közül 25 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Ezekben az esetekben hatósági eljárás indult, míg a súlyosabb jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor került.

A  Szupermenta tesztcsapata minden hazai ketchup gyártótól bekérte a termék gyártmánylapját, a nem hazai készítésű termékek esetében pedig a külföldi gyártó által kiállított termékspecifikációt, és a vonatkozó jogszabályok alapján megvizsgálták, hogy a jelölés valóban megfelel-e az előírásoknak.

Nem mentes a mentes

A legtöbb terméket érintő, a paradicsom mennyiségi jelölésére vonatkozó hibákon kívül előfordult, hogy "adalékanyag-mentesként" jelöltek egy terméket, ami valójában többféle adalékanyagot is tartalmazott (sűrítő- és savanyúságot szabályozó anyagot, valamint antioxidánst). Ezen kívül nem jelölték az összetevők között adalékanyagként, csak ízesítőként a termékleírás alapján adalékanyagnak (antioxidánsnak) minősülő összetevőt.

Ugyanebben az esetben feltüntetésre került a „színezékmentes” információ is, amely szintén megtévesztő, ugyanis az uniós adalékanyagos rendelet szerint a ketchup nem tartalmazhat színezéket.

A „GMO-mentes” jelölés ketchup késztermékre nem használható, egy esetben mégis előfordult. Az Európai Unióban engedéllyel rendelkező, géntechnológiával módosított növényfajták között nem szerepel a paradicsom, így nincs is engedélyezett génmódosított változata.

Egy ketchupnál kétféle tartósítási eljárást is alkalmaztak, a termék megnevezéséhez kapcsolódóan azonban csak a hőkezeléssel történő tartósítási eljárást jelölték, a késztermék viszont tartósítószert (kálium-szorbátot) is tartalmazott. Ez esetben a „hőkezelés” termékmegnevezés utáni kiemelése megtévesztő.

Cukormentes - vagy mégsem?

Hét termék jelölésén különböző tápanyag-összetételre vonatkozó állítást találtak: egy esetben kifogásolták az állítás feltüntetésének módját, amelyen a „light” jelzőt, valamint a minimum 30 százalékos cukorcsökkentés mértékét jelölték. A terméken azonban nem az uniós rendelet szerint meghatározott cukorcsökkentés legalább 30 %-os mértékét kell feltüntetni, hanem a csökkentés valódi mértékét kell jelölni (pl. 60 %-kal kevesebb cukorral).

Mivel a ketchup termékek természetes módon is tartalmaznak cukrot, ezért a jelölésükön a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz állítás” mellett mindig megtaláljuk a „természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz” állítást!

Minden terméknél laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizték a tápértékjelölésen szereplő cukortartalom összmennyiségét: négy termék esetében a mért cukor mennyisége a felső tűréshatár felett volt, tehát ténylegesen több cukrot tartalmazott a feltüntetettnél.

Több ketchupnál pedig az energiatartalom jelölt értékét hibásan számolták ki, az energiatartalomba a rost és a szerves savak energiaértékét is bele kell számolni.

fontos a javasolt energiabevitel!

Az uniós jelölési rendelet határozza meg felnőttek esetében az egyes tápanyagok beviteli referenciaértékeit is (RI): a javasolt referencia beviteli érték energiában kifejezve (8400 kJ vagy 2000 kcal) megfelel egy közepesen aktív életmódot folytató felnőtt ajánlott energia bevitelének. Ha a vásárló figyelemmel kíséri a címkén látható tápanyag beviteli referenciaértékeket, megfelelő döntést tud hozni a termék megvásárlásáról, sőt célzottan figyelheti a saját maga számára fontos összetevők mértékét.

Tehát, ha a tápértéktáblázatban a cukrok sorában 9 g szerepel, akkor a cukrok esetében az RI% 10% lesz, mert a cukrok napi beviteli referenciaértéke 90 g. Vagyis az adott élelmiszer 100 g-jának elfogyasztásával, a napi ajánlott cukorbevitel 10 százalékát már fedezte!

Több tápanyagnál előfordult, hogy a tápértéktáblázatban szereplő beviteli referencia értékeket nem megfelelően tüntették fel. Egy terméknél a magyar nyelvű jelölésen feltüntetett tápértékadatok eltértek a termékspecifikációban és az idegen nyelvű jelölésen feltüntetett adatoktól.

Melyik a legfinomabb?

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. Ennek eredményeként kétféle kedveltségi rangsor született, különválasztva a tartósítószer felhasználásával készült és a tartósítószer-mentes termékeket.

A tartósítószer felhasználásával készült termékek értékelésénél a Kalocsai Ketchup végzett az élen, holtversenyben a Felix Ketchup csemegével. A második helyezést a Tesco Ketchup nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára az Aro Ketchup léphetett fel.

A tartósítószer-mentes termékek között a Lomee Premium Paradicsomketchup csemege nyert, a Lomee Premium Paradicsomketchup édesítőszerekkel készített változata pedig az ezüstérmet tudhatja magáénak. Harmadikként az Alnatura Bio paradicsomos ketchup szerepelt a rangsorban.

TESZT! HOLTVERSENY AZ ELSŐ HELYEN A KETCHUPOK VERSENYÉN >>> 
További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss