Berobbant a kánikula – Ezt tedd a telefonoddal, ha a napon felejtetted!

default user icon
MME
Közismert, hogy az elektromos készülékek nem igazán bírják a túl magas hőmérsékletet – nincs ez másként az okostelefonokkal sem. Az első gondolat, miszerint a hűtőben gyorsan megpróbálod a hőgutát kapott készüléket lehűteni, a szakemberek szerint csak még nagyobb kárt okoz. Mi akkor a teendő? Eláruljuk!

Itt az igazi nyár, amit olyan sokan vártak már. Ám a kellemes napok helyett pokoli forróság van, az országos tiszti főorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el. A hőség azonban nemcsak az embereket és az állatokat, hanem a tárgyakat is megviseli – az elektromos eszközök akár fel is robbanhatnak. Az okostelefonok például működés közben hőt termelnek, és ha a külső hőmérséklet is magas, akkor a készülék gyorsan felmelegedhet. Az okostelefonok többségénél működési probléma lép fel, ha a környezet hőmérséklete meghaladja a 42 Celsius-fokot, vagy az eszközt közvetlen hőforrás, például napsütés felforrósítja.

Mekkora hőmérsékletet bír el egy okostelefon?

Ahogy az élőlények, úgy az elektronikai eszközök is egy bizonyos hőtartományban funkcionálnak megfelelően.  Az Apple és a Samsung okostelefonjainál ez 0 és 35 Celsius-fok között van, míg a Xiaomi készülékei akár a 40-es értéket is tolerálják. Ha a telefon túllépi a normál üzemi hőmérsékletét, a beépített hőérzékelők egy sor műveletet indítanak el, hogy megvédjék a készüléket, végül pedig akár le is állíthatják. A gyakori hőstressz azonban még így is csökkentheti az akkumulátor élettartamát, és más alkatrészt is károsíthat.

Miből tudhatod, hogy melege van a telefonodnak?

A legtöbb okostelefon figyelmezteti a felhasználókat, ha túlmelegedés közelébe kerül, de erre léteznek letölthető alkalmazások is. Érdemes azt a hüvelykujjszabályt alkalmazni, amely szerint ha a telefont kényelmetlen tartani, akkor az kezd túlmelegedni. A telefon egyébként „védi magát” a hőgutától többek között azzal, hogy lassabban dolgozik a megszokottnál, mivel így kevesebb hőt termel. Eddig azonban már nem szabad eljutni, ugyanis ez már hatással lehet a telefon teljesítményére, az akkumulátor élettartama pedig jelentősen lerövidülhet.

Mi történik, ha túlmelegszik az okostelefon?

  • A legelső jelek egyike, hogy a telefon nem képes bizonyos műveleteket elvégezni, mivel a túlmelegedés az alkalmazások meghibásodását vagy összeomlását okozza. Ez pedig magával hozza az adatok lehetséges elvesztését.
  • Az akkumulátor élettartamának lerövidülése mellett a telefon képernyőjét rögzítő ragasztó elkezdhet lazulni, ha a hőmérséklet meghaladja az olvadáspontját.
  • A processzor (CPU) is megsérülhet, ha túllépi a maximális üzemi hőmérsékletét. Extrém és ritka esetekben a felforrósodott akkumulátor kigyulladhat, esetleg felrobbanhat.

Hogyan védheted meg a telefont a melegtől?

  • Tartsd távol a telefont a közvetlen napfénytől vagy olyan helytől, ahol felerősödhet a hőmérséklet (például az autó műszerfala).
  • Kerüld az intenzív telefonhasználatot. Minél kevésbé dolgozik a processzor, annál hűvösebb marad az eszköz. A háttértevékenység minimalizálása érdekében a repülőgépmódot is érdemes használni.
  • Vedd ki a készüléket a telefontokból, így a hőleadás sokkal jobb lesz.
  • Lehetőleg hűvös időben töltsd a telefonodat, és akkor, amikor a készülék még nem meleg. A töltés ugyanis önmagában hőt termel, éppen ezért kerülje a telefon használatát ilyenkor.

Mit tegyél, ha felforrósodott az okostelefonod?

A legfontosabb teendő: tedd jól szellőző, lehetőleg hűvös helyre, és hagyd magától lehűlni! Hogy miért ne tedd olyan hideg helyre, mint például a hűtő? A telefonnak nemcsak a hőség, de a szélsőséges hőmérséklet-ingadozás sem tesz jót, sőt, a hirtelen változás további károkat okozhat a telefonban.

Forrás: Világgazdaság 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss