Kánikula idején is csodaszép lesz a kerted, ha így gondozod a növényeket

A nagy hőség nem csak minket visel meg, hanem bizony a növényeket is. Éppen ezért fontos tudni, hogy miként gondozzuk szakszerűen a kertet, hogyan öntözzük a növényeket kánikula idején.

Az egyik fontos feladat nagy meleg idején a talaj védelme, ami erős napsütés hatására könnyen túlmelegedhet, ez a forró hőmérséklet a növényekre is káros hatással van. Erre jelent jó megoldást, ha szerves talajtakaróval vagy növényekkel fedjük be a talajt, ami egyrészt megelőzi a felmelegedést, másrészt csökkenti a párolgást – ez utóbbi által jobban fenntartható a talaj nedvességtartalma.

Sokat segít az árnyékolás

Rendkívüli melegben még az egyébként napsütést kedvelő növényeknek is szükségük van árnyékra, hiszen a forróság hatására sokkal több vizet veszítenek, mint normál körülmények között.
Szerencsés esetben eleve fák vagy nagyobb bokrok alá kerültek az árnyékkedvelő növényeket, ám ha ez nem volt megoldható, akkor árnyékoló hálóval vagy egyéb árnyékolási eszközzel érdemes megóvni a virágokat, zöldségeket az erős napsütéstől. Érdemes tudni, hogy a fényérzékeny levélzöldségek (pl. saláták) 50-60%-os árnyékoló faktorú hálót igényelnek, míg a hő tűrők (pl. bab, tök) számára elegendő a 60%-os árnyékoló faktorú változat. 

Kincset ér az esővíz

Hőség idején nagyon jól jön az esővíz, ezért érdemes összegyűjteni. Ehhez természetesen esővízgyűjtő rendszerrel kell rendelkezni, ami megoldható több, nagyobb hordóval, vagy kifejezetten erre a célra vásárolt tartállyal is. Ha ezek megtelnek esővízzel, akkor csapadékhiányos időben innen pótolhatod a hiányzó öntözővizet.

Erre figyelj öntözés során!

  • Nem szabad gyakran, kevés vízzel öntözni a növényeket, ugyanis ettől a talajfelszínhez közel fejleszti ki a gyökérzetének nagyrészét, ezért kevésbé lesz ellenálló a szárazság és nagy meleg idején.
  • Azért nem szabad a kánikulában a növények lombozatát és leveleit öntözni, mert tűző napsütés hatására ezek a részek könnyen megéghetnek. Éppen ezért figyelj arra, hogy a vizet mindig oda irányítsd, ahol valóban szükség van rá, a növény gyökereihez közeli talajba.  

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss