Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kalocsai sertéscomb

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg sovány sertéscomb
  • bors
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál majoránna
  • 5-6 szál kakukkfű
  • A töltelékhez:
  • 5 dkg szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 50 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál csípős pirospaprika
  • 1/4 kávéskanál provence-i fűszerkeverék
  • 1/4 kávékanál őrölt köménymag
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: Én a hentessel fel szoktam szuratni a húst, hogy meg tudjam tölteni. A húst leöblítjük, szárazra töröljük. Sózzuk, borsozzuk.

A töltelékhez a szalonnát és a hagymát finomra vágjuk, és 2-3 percig együtt pirítjuk, fonnyasztjuk, majd a darált húshoz adjuk. Hozzákeverjük a tojást, a pirospaprikát, a provence-i fűszerkeveréket, a köménymagot, az áttört fokhagymát, fél evőkanál sót, frissen őrölt borsot, alaposan összedolgozzuk. Ezután a felszúrt combba töltjük, a nyílást összevarrjuk.

A tűzhelylapon felforrósított serpenyőben mindkét oldalát megkapatjuk.
Ezután jénai tálba rakjuk, mellédobuk a megtisztított, elnegyedelt hagymákat, fokhagymát, majoránnát, kakukkfüvet, a bort aláöntjük, lefedjük, és előmelegített sütőben 180 fokon puhára pároljuk (1,5-2 óra). Saját levével gyakorta megöntözzük, olykor meg is forgatjuk, végül fedetlenül további 15-20 percig szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve 10-15 percig pihentetjük a hús, majd lehántjuk róla a zsineget, és nem túl vékonyra szeleteljük.

Megjegyzés

Ha a saját levében hagyjuk kihűlni, nem szárad ki, omlósabb. - Xtina7

Ezek is érdekelhetnek

Friss