Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kalciumos diéta

Minél több kalcium halmozódik fel a csontokban fiatal kortól kezdve a harmadik évtizedig, annál ellenállóbbak maradnak a csontok idősebb korban is. Ezért nem lehet elég korán elkezdeni a megelőzést. A karcsúsító program három nagy előnye: erősíti a csontokat, eltünteti a zsírpárnákat és energikusabbá tesz.

Erős csontok, lapos has

A kalcium a legfontosabb építőanyag a csontokat alkotó ásványi anyagok közül, de fontos, hogy beépülését támogasd D-vitaminnal, magnéziummal, mangánnal és bórral. A csontok kötőszöveteinek rugalmasságáról a lysin nevű aminosav, a C-vitamin és a szilícium gondoskodik.

De a kalcium még ennél is többre képes. Amerikai és olasz kutatások szerint ez az ásványi anyag nagyszerű fogyasztószer. Az ok: a kalcium egyrészről megfékezi a beleken keresztül a zsírok felvételét, másrészt pedig aktiválja a sejtek zsírfelhasználását.

A vizsgálatok közben derült ki az is, hogy a tejtermékekben lévő kalcium hatása a legjobb. Nem tudni, miért, de biztos, hogy a tejben lévő kalcium szorítja sarokba legjobban a hason és a derékon található zsírraktárakat.
Naponta 800–1000 mg kalcium a minimum, ha szeretnéd egészségesen tartani a csontjaidat. Ha sikerül napi 1200 mg kalciumot bevinni (ez a következő diétával a kalóriacsökkenés mellett is játszva összejön), akkor beindul a súlyvesztés.


A keserű karcsúsít

A rukolában, cikóriában, endíviában, radicchio salátában, a hagymában, articsókában, citromban, grépfrútban, narancsban és olívabogyóban lévő keserűanyagok serkentik az emésztőnedvek termelődését, amelyek féken tartják az éhségérzetet és csökkentik az édesség utáni vágyat, emellett gondoskodnak az egészséges emésztésről is.

Túlsúlyos embereken végzett tudományos kísérletek bebizonyították, hogy a keserűanyagoknak köszönhetően gyorsabban olvadt le a hasról a zsírtömeg.

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék rendszeres elfogyasztása. Kortyolj el legalább napi 1,5 liter csendes ásványvizet, gyógynövény- vagy gyümölcsteát.


Választható reggelik (adagonként 250 kcal)

Müzli 3 dkg zabpehelyből, 1,5 dl sovány tejből, 1 kisebb, felszeletelt narancsból vagy körtéből és 1 evőkanál mazsolából.
260 mg Ca

4 dkg teljes kiőrlésű búzakenyér 10 dkg zsírszegény krémsajttal és 1 kivivel.
150 mg Ca

5 dkg teljes kiőrlésű rozskenyér 4 dkg gouda vagy edami sajttal, oregánóval vagy petrezselyemmel.
400 mg Ca


Választható tízórai vagy uzsonna

Naponta 2-3 kis étkezést iktass be az étrendedbe, de ne lépd túl összesen a 250 kalóriát!

1 szelet szezámos szárított kenyér, 3 dkg pulykasonkával és petrezselyemmel
Tápérték: 145 kcal, 35 mg Ca

Csokiital 2 dl sovány tejből és 1 teáskanál kakaóporból, kevés fahéjjal
Tápérték: 105 kcal, 250 mg Ca

1 narancs
Tápérték: 70 kcal, 65 mg Ca

2 dl kefir
Tápérték: 130 kcal, 240 mg Ca

1 pohár natúr joghurt 1 evőkanál búzacsírapehellyel
Tápérték: 90 kcal, 190 mg Ca

2,5 dl sárgarépalé pár csepp olívaolajjal elkeverve
Tápérték: 55 kcal, 65 mg Ca

1 szelet szezámos szárított kenyér 3 dkg ricotta sajttal és 1 friss fügével
Tápérték: 125 kcal, 130 mg Ca

1 érett papaya
Tápérték: 35 kcal, 120 mg Ca

1 kis darab sovány sajt (3 dkg) és 1 mandarin
Tápérték: 160 kcal, 380 mg Ca

1 gombóc (10 dkg) tejes fagylalt
Tápérték: 125 kcal, 150 mg Ca


Választható főételek ebédre és vacsorára

(Minden recept 1 személyre szól)

Szardínia salátaágyon

Egy nagy tányért beborítunk rukolával vagy endíviasalátával, 10 dkg szeletekre vágott céklával (konzerv is lehet) és 1 reszelt sárgarépával. A zöldeken szépen elrendezünk 2-3 lecsepegtetett egész olajos szardíniát (kis konzerv, 9 dkg). Meglocsoljuk citromlével. Hozzá 4 dkg teljes kiőrlésű búzakenyeret fogyasztunk.
Tápérték: 360 kcal

Főtt tojás zöldségekkel körítve

Összekeverünk 10 dkg sovány túrót és 1 apróra vágott csemegeuborkát, majd ízlés szerint fűszerezzük.  5-6 perc alatt megfőzünk egy tojást, hideg vízbe tesszük, megtisztítjuk, majd félbevágjuk. A túró mellé, zsenge spenótlevelekre téve tányérra rendezzük. Hozzá 15 dkg héjában főtt burgonyát kínálunk.
Tápérték: 320 kcal
  

Savanyú káposzta saláta

Villával fellazítunk 15 dkg savanyú káposztát. Belekeverünk 1 evőkanál puha mazsolát, 3 puha, kisebb darabokra vágott aszalt szilvát és 2 teáskanál dióolajat vagy semleges ízű növényi olajat. 5 dkg szeletekre vágott, aludttejből készült sajttal díszítjük. Megszórjuk 15 durvára vágott törökmogyoróval.
Tápérték: 345 kcal

Pulykasteak brokkolival

Megfőzünk 3 dkg rizst. Kevés zöldséglevesben megpárolunk 20 dkg rózsára szedett brokkolit. Megfűszerezünk 10 dkg pulykamellszeletet, majd megszórjuk curryvel. 2 teáskanál olajat felhevítünk egy serpenyőben, és mindkét oldalán megsütjük a húst. A rizzsel és a brokkolival tányérra rendezzük. 1 dkg zsírszegény fűszervajjal tálaljuk.
Tápérték: 355 kcal

Rusztikus tál

15 dkg megtisztított burgonyát, 15 dkg kelkáposztalevelet vagy brokkolit és 1 zöld húsú paprikát (mindet apróra vágva) megpárolunk ¼ l instant zöldséglevesben, majd ízesítjük. Belekeverünk 1 evőkanál felaprított petrezselymet. Tálaláshoz megszórjuk 3 dkg reszelt ementáli vagy parmezán sajttal.
Tápérték: 330 kcal

Gomba piemonti módra

Vékonyan felszeletelünk 25 dkg gombát. 1 evőkanál felaprított petrezselyemmel együtt puhára pároljuk 2 teáskanál vajon. 2,5 dkg zsemlemorzsát összekeverünk 1 evőkanál reszelt parmezán sajttal, majd a gombára szórjuk. Pár perc alatt átgrillezzük.
Tápérték: 320 kcal

Görög leves

Felkockázunk 10 dkg megtisztított burgonyát. Csíkokra vágunk 15-15 dkg póréhagymát és édeskömény gumót. 1 teáskanál reszelt citromhéjjal és 1 teáskanál szétnyomkodott szegfűborssal együtt 3 dl zöldséglevesben félpuhára pároljuk, majd ízesítjük. Hozzáadunk 5 dkg kis kockára vágott feta sajtot. 1 kis nyers tojássárgáját ültetünk a leves közepébe, és aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.
Tápérték: 335 kcal

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss