Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kalandozások a belga sörök világában, avagy a trappista szerzetesek üdvözlete

A Hapkin sört 1877 óta gyártják, mi sem könnyebb vagy egyszerűbb ennél, hiszen ezt az információt akár az üveg címkéjéről is leolvashatom. Tehát a belgiumi sörök átlagos életkorához viszonyítva még meglehetősen gyerekcipőben jár, pelyhes állú és tapasztalatlan...
6. rész: Hapkin 

Zavaros színe a búzasörre utal, sejtésem szerint azonban mégsem az. Ennek a sörfajtának is megvan a maga jellegzetes pohara, amelyikből fogyasztani kell, vagy legalábbis illenék... Idült alkoholisták persze vizespohárból vagy üvegbõl is ihatják :-)

A jellegzetes Hapkin-pohár keskenytalpú, kecses ívű és gömbölyded fenekű, a felső részén pedig valamelyest (de nem túlságosan...) összeszűkül. A sör fogyasztása öt és tíz fok közötti hőmérsékleten ajánlott.

Nagyon kellemes ízű világos sör, amelynek ízvilága, teltsége és aromája miatt, közeli rokonságot mutat a sötétebb kategóriába tartozó sörökkel. Ezzel együtt az egyszerűbb, hétköznapibb sörök kategóriájába tartozik, az ínyencségeket és különlegességeket kedvelők valószínűleg hanyagolni fogják, mégis úgy vélem, legalább egyszer érdemes kipróbálni.

A Hapkinhoz nem fűződnek különféle történelmi legendák, mint a trappisták söreihez (vagy ha mégis, akkor csak én nem ismerem ezeket :-), de ennek ellenére valóban üdítő és frissítő, a 8 és fél százalékos alkoholtartalmának köszönhetően pedig még az ereje sem lebecsülendő.

Külön érdekessége még a habzása, a sörhabot nem kedvelők kellemetlen helyzetben lehetnek, amikor Hapkint fogyasztanak, ugyanis lehetetlen úgy kitölteni a pohárba, hogy már alig néhány csepp után ne teljen meg habbal.

Sarnyai Ödön

Hoegaarden - 5. rész

tovább a következő részhez >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss