Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kakukkfüves gombakrémleves pirított gombával

45 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag

Elkészítés

  1. A pirított gombához a gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a petrezselymet apróra vágjuk.
  2. Egy serpenyőt közepes fokozaton felforrósítunk, ha forró, fűszerek nélkül beleszórjuk a gombacikkeket (így nem jön ki a nedvesség a gombából, és szépen pirulni fog), időnként kevergetve 4-6 perc alatt körbepirítjuk.
  3. Ha szép színt kapott, és össze is mentek a gombacikkek, felöntjük olívaolajjal, sózzuk, fűszerezzük kakukkfűvel, és felöntjük ½ dl borral. Párat keverünk rajta, borsozzuk, és ha a folyadék elpárolgott, megszórjuk a petrezselyemmel, majd félretesszük.
  4. A leveshez is előkészítjük az alapanyagokat, a gombákat nedves pappírtörlővel megtisztítjuk, a tönkök végét levágjuk, majd nagyjából 4-5 mm-es szeletekre vágjuk, a vöröshagymát és az újhagymát félfőre vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
  5. Egy fazékba öntjük az olívaolajat, közepes lángon melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a vajat, ha a vaj felhabzott, jöhetnek a hagymák (a vöröshagyma és az újhagyma), sózzuk, időnként kevergetve pár percig fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük friss kakukkfűvel, rozmaringgal, és kevergetve dinszteljük 6-8 percig, amíg a gomba összeesik és kiengedi a levét.
  6. Ha megpuhult a gomba, felöntjük a fehérborral, 1-2 perc alatt elpárologtatjuk az alkoholt, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a gombákat. Forrás után nagyjából 6-8 percig főzzük, ezután eltávolítjuk a kakukkfűágat, és botmixer vagy turmixgép segítségével krémes állagúra pürésítjük a levesalapot.
  7. A krémlevesalaphoz hozzáadjuk a tejszínt, majd egyet forralunk rajta, hozzákeverjük a pirított gomba felét, a másik felét félretesszük a tálaláshoz. A levest végül fűszerezzük 1 teáskanál friss kakukkfűvel és a petrezselyemmel.
  8. A levest tálaljuk a petrezselymes pirított gombával, szórhatunk rá friss kakukkfüvet, pár csepp olívaolajat, de akár készíthetünk mellé sajtos pirítóst is.

Nézd meg videón, hogyan készül a kakukkfüves gombakrémleves!

 

Megjegyzés

A pirított gombához használhatunk többféle gombát is. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss