Elkészítés: A tésztához az olvasztott vaj kivételével mindent a kenyérsütőgép üstjébe készítek, és elindítom a dagasztást. Kb. 10 perc után kis adagokban öntöm hozzá az olvasztott vajat, tovább dagasztom a kalácstésztát. Ezután - vagy a kikapcsolt gépben, vagy kelesztőtálban - kelesztem duplájára.
Lisztezett deszkára borítom és kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtom. Felolvasztom a vajat, és egy ecsettel elkenem a kinyújtott tésztán. Egy szűrőn keresztül meghintem kakaóporral, jó bőven, hogy a tésztát teljesen eltakarja, sehol ne látszódjon át. A kakaós rétegre porcukros réteget teszek, azt sem sajnálom. Szintén szitán keresztül szórom rá, annyit, hogy eltakarja a kakaóport.
Ezután a hosszabb oldalától kezdve feltekerem, mint a bejglit. Kétujjnyi vastag szeletekre vágom.
Kétféle módon lehet sütni. Vagy egy magasabb falú tepsibe sorakoztatom őket szorosan, ekkor a tészta felfelé fog kelni, magasabb, puhább csiga lesz. Vagy egy nagyobb sütőlemezre viszonylag egymástól távolabb teszem őket (mint most én), így a csigák oldalra terülnek. Mindkét esetben hagyom a tepsin még 30 percig kelni.
Ezalatt előmelegítem a sütőt 180 fokra, és kb. 20 perc alatt készre sütöm a csigákat. Egy csésze tejet felforrósítok 1 tasak vaníliás cukorral. A kisült csigákat azonnal, még forrón megöntözöm a vaníliás tejjel. Ettől lesznek puhák, szaftosak.