Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kajszibarackos-borhabos torta (lisztérzékenyeknek is)

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 tortához:
  • 2 db tortát készítettem, egy 28 és egy 22 centiset, így az arányokat kb. felezni kell!
  • A tésztához:
  • 4 db tojás
  • 30 dkg teljes kiőrlési zabpehely
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 kiskanál vanília aroma
  • 1 csomag sütőpor
  • pici só
  • 2 evőkanálolaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 5 dl 32 % habtejszín
  • 1,2 kg sárgabarack
  • 2 csomag lapzselatin
  • 22 dkg cukor
  • 4 dl muskotályos bor
  • kevés őrölt fahéj
  • A tetejére:
  • 13 db szép kemény kajszibarack
  • 1,5 dl cukorszirup
  • csokivirágok
  • zöld pisztácia

Elkészítés

Elkészítés: Először a tésztát készítem el. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kevés cukorral és egy pici sóval kemény habbá verem. A sárgáját a többi cukorral fehéredésig keverem, majd mehet bele az olaj, a tejföl, a citromhéj, a vanília, a zabpehely és a sütőpor.

Kerek formába öntöm, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltem. Előmelegített sütőben 150 C fokon 30-35 percig sütöm, ha van légkeverés, az is mehet rá félidőben. Ha megsült a tészta kiveszem, és hagyom kihűlni.

A krém 3 részből áll és a végén egybekeverem őket. Először a sárgabarackokat forró vízbe pottyantom és rögtön le is szűröm, hideg vizet engedek rá, így könnyen le tudom húzni a héját, illetve rögtön ki is magozom. Egy hőálló üvegtálba teszem, a cukorral és fahéjjal megszórom, és 2 percre a mikróba teszem. Kiveszem és átkeverem, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Az egyik csomag lapzselatint a kezemben, folyó hideg víz alatt leöblítem, majd a meleg cukros barackhoz keverem, hogy felolvadjon, majd lefedem és állni hagyom.

Elkészítem a többi krémhez valót: a másik csomag lapzselatint szintén a kezemben folyó víz alatt leöblítem, majd egy hőálló tálba 4 dl muskotályos bort öntök, és ebbe teszem a zselatinlapokat, ezt is 2 percre a mikróba teszem, majd kiveszem, elkeverem, hogy feloldódjon a zselatin, ezt is félreteszem.

Egy újabb tálba (ez legyen a legnagyobb) beleöntöm a fél liter habtejszínt, kemény habbá verem, majd lassan belecsorgatom, keverés közben a boros-zselés folyadékot. Tovább keverem vele, majd a mascarponét is mind belekeverem. Ezután keverem bele a kihűlt barackos-zselés keveréket. (Ebből egy pár kanállal meghagyok díszítésre a krémhez).

Készen van a krém, amiben minden benne van. Barackzselé, boros zselé habtejszin és mascarpone. Cukrot nem kell többet tenni bele, mert a barackos zselében van annyi, amennyi kell.

A torta összeállítása: a tészta köré visszateszem a karimáját (vagy ha van állítható karimánk, az még jobb), erre kerül a krém, kb. a 3/4 részénél megállok a töltéssel, és most rakom bele a pár kanál barackos zselét, amit díszítésnek szántam. Erre még jön egy kis krém, és az egészet beteszem dermedni a hűtőbe.

Addig elkészítem a karamellizált barackokat a díszítéshez: zöldséghámozóval a szép, kemény sárgabarackokat (kb. 13 darabot) meghámozom, elfelezem és ki is magozom. Egy tálcára sorba lerakom őket, és elkészítem a cukorszirupot. Nem kell nagyon méricskélni, csak egy kis víz (kb. 1 dl) és 5-8 dkg cukor kell hozzá, amit folyamatosan kevergetve addig forralok, amíg egy nagyon kicsit színe lesz, és akkor kanállal, még forrón bekenem a barackok tetejét, a maradék szirupot ráöntöm, és hagyom kihűlni.

A tortát kiveszem a hűtőből, a karamellizált barackokkal kirakom a szélét körben, majd teszek rá csokivirágokat, és meghintem még apró szívecskékkel és zöld pisztáciával.

Megjegyzés

Hasonló, mint az Ország tortája 2011, csak pár változtatással: kecskeméti barackpálinka helyett muskotályos bort használtam, nem kaptam kölest, ezért teljes kiőrlésű zabpelyhet használtam a tésztához, illetve a *nagyon szeretem* mascarponét is beletettem a krémbe.
A díszítésnél a csokilapokat elhagytam.

Szerintem kezdő háziasszony is el tudja készíteni a recept alapján, csak sorban úgy csinálja, ahogy leírtam.

Az elkészítési idő 2 óra 45 perc.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek