Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kajszibarack: életerő, egészség

default user icon
SB
A kajszi az egyik legnagyobb termőterülettel rendelkező gyümölcsünk, csak az alma, a szilva és a meggy előzi meg. A magyar kajszi külföldön is fogalom, a kiváló íz és minőség védjegye.
Kajszibarack

A leggyakoribb elnevezése a kajszibarack, de hívják sárgabaracknak, tengeribaracknak és majombaracknak is. Közeli rokona a szilva, az őszibarack és a mandula is. Latin neve a Prunus Armenica múltjára utal, hiszen Kínából Örményországon keresztül került hozzánk. A 16. században valószínűleg az oszmán flottilla hozta hozzánk az első töveket, néhány év múlva már minden kertészeti könyv megemlíti. A kajszibarackot a múltban gyakran ültették szőlő mellé, mivel a szőlősgazdák tapasztalata szerint ha kifagyott is a szőlő, a kajszi kibírta, és kihúzta őket a bajból.

Pacifista sárgabarack és más érdekességek

Az amerikai tankokra babonából tilos sárgabarackot vinni, és még a sárgabarack szó kiejtése is tabu, állítólag a tankok meghibásodnak, ha sárgabarack kerül a fedélzetre. Kínában a kajszibarack a tudomány és egészségügy szinonimája, állítólag Konfuciusz is egy sárgabarack ligetben oktatott. A törökök, ha valami tökéletes, azt mondják: ennél csak a damaszkuszi sárgabarack jobb.

Kajszi és a hunzák

Él egy népcsoport a pakisztáni-afgán-kínai határvidékén, ők a hunzák, fehér hunoknak is nevezik őket. Körükben ismeretlenek a civilizációs betegségek, nincs rák, vérnyomás problémák, szívbetegség. A hunzák 90-100 évig élnek, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek, a nők körében nincs klimax. Egyetlen gyümölcsöt fogyasztanak: a kajszibarackot, melyet napon meg is szárítanak és édesítésre használnak. A magokból olajat készítenek, ezzel főznek-sütnek, és arcukat is ezzel ápolják.

Mit kell tudni még a kajsziról?

Gazdag kalciumban, káliumban, ez utóbbi miatt vízhajtó hatású, így méregtelenítésre is használhatjuk. Sok benne a foszfor és a nátrium. Hajunk és bőrünk is megszépül, ha sok kajszit eszünk, hiszen sok benne a kén is.

A kajszi magja

A sárgabarackmag az utóbbi években igen keresett cikk, mivel egyes kutatók szerint a benne megtalálható B17-vitamin hatásosan használható rákos megbetegedések ellen. A sárgabarack magjából készült olaj bababőrre is alkalmazható ápolószer, de a száraz, érzékeny bőrűek is nagyon kedvelik.

Mire használjuk?

Facsarhatunk belőle gyümölcslevet, lekvár, dzsem, befőtt is kiváló sárgabarackból. Készülhet belőle leves, de húsos ételeket is jól kiegészít. Báránysülthöz vagy libamájhoz adjunk egy finom sárgabarackmártást (recept lenn), és érdemes kipróbálni szakácsaink bulgurra készített sárgabarackos bárányát is. A tajine-ban készült ételekhez gyakran adnak aszalt sárgabarackot.

Süteményekben is megállja a helyét a barack, különösen finom pitébe és tejespitébe, a baracklekvár pedig sok desszert fontos összetevője. Télen sokunk csemegéje az aszalt sárgabarack magában. Van, aki a sárgabarackos gombócot is aszalt sárgabarackkal készíti.

Különleges étel a sárgabarackos panna cotta. A tarte tatin is finom alma helyett sárgabarackkal.

Hideg sárgabarackleves

Hozzávalók:
1 citrom
60 dkg érett sárgabarack (vagy konzerv)
1 dl fehérbor
15 dkg cukor
1 kisujjnyi fahéj
2 dl tejföl
1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés: A citromot megmossuk, lehántunk róla 2 kisujjnyi héjat, a levét kinyomjuk és átszűrjük. A sárgabarackot megmossuk, 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk. Meghámozzuk, kimagozzuk, azonnal megöntözzük a citromlé felével és a borral. A barackhoz adjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat, 1 csipet sót és 7,5 dl vizet, majd a forrástól számított 5 percig főzzük. Kidobjuk belőle a fűszereket és a citromhéjat, azután botmixerrel péppé turmixoljuk, felforraljuk. Elkeverjük a tejfölt és a pudingport 1,5 dl hideg vízben, a leveshez adjuk, éppen csak sűrűsödésig forraljuk, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. Lefedjük, legalább 3 órára hidegre tesszük.

Sárgabarackmártás

Hozzávalók:
30 szem sárgabarack
5 dkg cukor
1 dl édeskés fehérbor (lehet helyettesíteni sima vízzel) + 1/2 dl bor
2 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés: A barackokat megmossuk, leforrázunk, héjukat lehúzzuk, aztán kimagozzuk, és lábasba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, az 1 dl fehérbort, és mérsékelt tűzön 5 percig rotyogtatjuk. A maradék borban elkeverjük az étkezési keményítőt, a barackhoz adjuk, és éppen csak besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, barackpálinkával megbolondíthatjuk még.

Iráni sárgabarackos baklava

Hozzávalók:
1 db citrom
12 db sárgbarack
2,5 dl sárgabarcklé
25 dkg mandula (darált)
1 csomag rétestészta
30 dkg vaj
20 dkg cukor

Elkészítés: Az előkészített rétestésztát egyesével elhelyezzük egy kivajazott tűzálló edényben, méghozzá úgy, hogy minden lapot megkenünk olvasztott vajjal és megszórjuk darált mandulával. Ha ezzel készen vagyunk, berakjuk az előmelegített sütőbe, és közepes fokozaton sütjük. Amíg sül a baklva alapja a sütőben, addig a baracklevet elkeverjük cukorral és citromlével, és körülbelül 15 percig főzzük közepes lángon. A megsült tésztát újra megkenjük olvasztott vajjal, majd 10 percig pihentetjük, utána pedig meglocsoljuk az elkészült sárgabarackos öntettel. Hagyjuk az egészet egy napig állni, majd friss sárgabarackkal tálaljuk.

Legjobb barackos receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss