Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 kaja, ami soha nem romlik meg

default user icon
MME
Vannak ételek, amiket nem is volna szükséges lejárati dátummal ellátni, ugyanis gyakorlatilag soha nem romlanak meg. Megfelelő tárolás mellett persze. Most 11-et mutatunk ezekből.

1. Méz

A méz örökké tart.  Előfordul ugyan, hogy a színe és az állaga átalakul, de a minőségét ez nem befolyásolja. Ha mégis zavarna minket, hogy a mézünk egy idő után kikristályosodik, csak tegyük az üveget meleg vízbe, és kevergessük addig, amíg a szemcsék feloldódnak.

2. Rizs

Amikor a kamrában régóta tárolt ételekre bukkansz, nem biztos, hogy a csomagolás alapján eszedbe jutna ezeket felhasználni még valaha a főzéshez. Pedig az évek óta polcon lapuló rizst bátran használhatod; a nem túl bizalomgerjesztő külső ellenére belül semmi baja - pont olyan jó, mint amikor megvetted. Ez vonatkozik a fehér, a basmati és Arborio rizsekre, valamint a vad- és jázminrizsre. Kivétel viszont a barna rizs, mivel ez magasabb olajtartalma miatt hajlamosabb az avasodásra. Arra viszont minden esetben figyeljünk, hogy légmentesen zárt tárolóban tartsuk, különben a romolhatatlan fajtát is könnyen ellepik a bogarak. Abban az eseteben pedig, ha molyokat rejtene a csomagolás, érdemes az egész helyiséget kitakarítani.

3. Fehér ecet

 A fehér ecetből nyugodtan választhatod a legnagyobb kiszerelést, akkor is, ha lassan fogy. Mivel sosem fog kárba veszni, bátran pakolj fel; így mindig lesz alapanyag marinírozáshoz, különféle dresszingek készítéséhez, de más hasznát is veheted a háztartásban, például környezetbarát tisztítószerként.

4. Vaníliakivonat

Az igazi vaníliakivonat, mivel alkoholból készül, örökké megőrzi frissességét és aromáját. A nem valódi változata ezzel szemben nem tart örökké. Ezt figyelembe véve érdemes az utánzat helyett az eredeti kivonat mellett letenni a voksunkat, mert bár elsőre valamivel nagyobb kiadás, hosszútávon mégis jobban megtérül.

5. Só

A só szavatossági ideje, bármelyik fajtáról is legyen szó, korlátlan. Konyhasó, tengeri só, Himalája-só: mind ugyanolyan marad az évek múltával is, mint a legelső nap, amikor megvettük.

6. Kukoricakeményítő

Ahhoz, hogy a kukoricakeményítő a idő előrehaladtával is ugyanolyan maradjon, tartsuk gondosan lezárva száraz és hűvös helyen. És mivel a keményítő általában amúgy sem fogy olyan gyorsan, elég hosszú ideig kitarthat a készletünk, ha ügyelünk a megfelelő tárolásra.

7. Cukor

A cukor eltartásánál sem a romlandóság problémája merül fel, hanem más nehézségbe ütközünk: sokszor kőkemény csomókba áll össze a hosszú ideig tárolt cukor. Viszont sosem romlik meg, mert a cukorban képtelenek elszaporodni a baktériumoknak. A cukor esetében is csak arra kell figyelni, hogy hermetikusan lezárva tároljuk, így elkerülhetjük, hogy nedvessé váljon, és kívül tarthatjuk a nemkívánatos bogarakat is.

8. Röviditalok

Nem kell nagyon sietni kedvenc röviditalaink elfogyasztásával sem, hiszen ezek az alkoholos italok száraz, sötét, hűvös helyen tárolva tovább is elállnak, mint az sokszor szükséges. Sok-sok összejövetelt kibírhat egy-egy üveg rum vagy vodka, ha megfelelően tároljuk, és bár az aromájából némiképp veszíthet, épp csak annyit, ami szinte észrevehetetlen. Így a bárszekrénnyel együtt akár a különlegesebb szeszes italok is öröklődhetnek generációról generációra.

9. Szárított bab

A száraz bab esetében az évek múltával a főzése több időt fog igénybe venni, mert a bab puhulási ideje is megnövekszik az idők során. 1-2 év elteltével előfordulhat, hogy már egyáltalán nem puhul meg, de tápértékéből még ekkor sem veszít, ezért a szavatosságát tekintve örökéletűnek mondható.

10. Instant kávé

Mélyhűtőben tárolva kedvenc instant kávénk is örökké a rendelkezésünkre áll majd, és még különösebb csomagolást sem igényel.

11. Juharszirup

Az instant kávéhoz hasonlóan a juharszirup is időtlen időkig eláll a fagyasztóban. Az amerikai palacsinták elengedhetetlen hozzávalójából érdemes is mindig egy keveset elraktározni.

12 ÉTEL, AMIT SOHA NE RAKJ A HŰTŐBE! >>> 

ÍGY MARAD A LEGTOVÁBB FRISS A ZÖLDSÉG ÉS A GYÜMÖLCS! >>>

13 ÉTEL, AMIT EDDIG ROSSZUL TÁROLTÁL! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss