A mézet és a citromlevet alaposan összekeverjük, majd a lilahagymát megpucoljuk, félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük, és hozzákeverjük a mézes-citromos keverékhez. Ezután hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek jól átjárják a hagymát, majd egy szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük.
A kagylót is egy szűrőbe tesszük, és lecsepegtetjük a füstös-olajas levét. A visszamaradt olajból 2-3 evőkanálnyit egy tálba teszünk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett lilahagymát, a felszeletelt paradicsomot, az olajbogyót, a lecsepegtetett kagylót, majd megszórjuk egy csipet sóval, őrölt borssal, és óvatosan összekeverjük. Az elkészült salátát 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek kellően összeérjenek.
Közben ízlés szerint leszeletelt kiflikarikát, vagy éppen félbevágott zsemlét, szendvicskenyeret pirítunk hozzá.