Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kagyló, a tengerek mennyei eledele

default user icon
SB
A beszerzéshez kell némi kitartás, de van remény, itthon is lehet már szerezni friss kagylót. Milyet vegyünk és mennyit? Hogy készítsük el? A válaszok cikkünkben.

Bár a legismertebb kagylófajta az osztriga, rengeteg más ehető kagylófajta elérhető már itthon is. A kékkagyló és a feketekagyló a legkönnyebben beszerezhetőek, de hozzájuthatunk a fésűkagylóhoz, más néven Szent Jakab kagylóhoz  és a vénuszkagylóhoz is.

A kagylótenyésztés története több száz évre nyúlik vissza. Ha a tengerparton járva érdekes facölöpös részeket látunk, nagy rá az esély, hogy kagylótelep mellett visz az utunk. Európa szinte minden tengerparti országában tenyésztik őket, a spanyolok és az olaszok járnak az élen, de a hollandok, belgák is kiveszik részüket a tenyésztésből. A legtöbb osztrigát Franciaországban tenyésztik.

Az igazi kagylószezon az őszi és téli hónapokra jellemző. Figyeljünk arra, hogy a már kinyílt kagylót nem érdemes megfőzni, azokat pedig, amelyek a főzés után nem nyílnak ki, szintén jobb kidobni. Konzerv és fagyasztott kagyló is kapható egész évben, de ezeknek az íze köszönőviszonyban sincs a néhány órával fogyasztás előtt kihalászott kagylóéval.

Miért egészséges a kagylóhús?

Mint minden tengeri herkentyű, a kagyló is nagyon sok fehérjét és telítetlen zsírsavat tartalmaz. Afrodiziákumként is számon tartják. A kagylókban található szterolok megakadályozzák a koleszterin felszívódását.

Kagylóelőkészítés

Ha sikerül élő kagylóhoz jutni, tároljuk sós vízben. Állítólag ha egy csipet zabpelyhet adunk a kagylóhoz, kiüríti a benne lévő homokot. A kagylók héját jól le kell sikálni, a kiálló részeket, ún. szakállkákat le kell tépkedni. Amelyik kagyló főzés előtt nyitva van, az menjen a kukába.
Ha héjas kagylót vásárolunk, számoljunk legalább 70-100 dekával fejenként, és szerezzünk be ennek megfelelő méretű edényt is.

 

Hogyan készítsük el a kagylót?

Egyes kagylófajtákat - például az osztrigát - élve fogyasztjuk, de gyakoribb a kagylók vajon párolása, levesekbe, szószokba keverése. A kagyló egyszerűen egy kis zöldséggel, fehérborral megfőzve a legjobb, a legfinomabb fokhagymával, friss petrezselyemmel, de illenek hozzá a paradicsomos szószok is. A kagyló szinte pillanatok alatt megfő. Ha kész, a héjak szétnyílnak, és már lehet is enni őket.

Kagylóevés

A kagylót nyugodtan lehet a kagylóhéjjal fogyasztani. Mintha éppen erre találták volna ki! Válasszunk egy kézreálló héjat, szedjük ki belőle villával az első kagylót, ezután az üres héjjal folytatódhat a kagylófalatozás: csipeszként használva a következő héjakból ezzel emelhetjük ki a kagylóhúst. Ha étteremben fogyasztjuk, a kagylós ételekhez mindig kapunk majd egy tál citromos meleg vizet, hogy az ujjainkat leöblíthessük.

A kagylóból készülhet saláta, de nagyon finom egyszerűen kenyérrel fogyasztva, de a belgák például szinte mindig sült krumplival eszik a kagylót.

Paradicsomos tagliatelle fekete kagylóval

Hozzávalók:
40 dkg fekete kagyló
1,5 dl fehérbor
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
45 dkg tagliatelle tészta (vagy bármilyen más hosszú tészta)

színes bors
4 dl paradicsomszósz (bazsalikomossal a legfinomabb)
1 evőkanál vaj
reszelt parmezán

Elkészítés: A kagylókat sós vízben 3-4 percig forraljuk. Közben a vöröshagymát apróra vágva megdinszteljük, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát is. A kagylót leszűrjük, kiválogatjuk, ami nem nyílt szét. A hagymához közben hozzáadjuk a bort, kicsit besűrítjük fedő nélkül, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt. Sűrűsödésig főzzük.

A tésztát ezalatt kifőzzük, leszűrjük, keverünk hozzá 1 evőkanál vajat. Ráöntjük a kész szószt, majd a kagylókat is, és jól összekeverjük.

Azonnal tálalható parmezánnal a tetején. A tetejére díszítésnek jól illik a friss bazsalikom.

Fokhagymás kagylósaláta

Hozzávalók:
25 dkg natúr konzerv kagyló
3 duci gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
1 csokor petrezselyemzöld
citromlé
olaj

Elkészítés: Fokhagymánkat összezúzzuk, keverőtálba tesszük, enyhén megsózzuk, pár csepp olajat öntünk rá, és a tejföllel jól összekeverjük. Beletesszük a lecsepegtetett kagylót, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, pár csepp citromlével ízesítjük, és még egyszer átkeverjük.

1-2 órára jégre tesszük, majd előhűtött üvegtálon tálaljuk. Adhatjuk előételnek, vagy hidegtál részeként is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss