Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kacsasült narancsszósszal, almakompóttal és hagymás krumplival

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 egész kacsa
  • 3 dl száraz bor
  • 2 db alma
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom
  • kakukkfű
  • majoranna,
  • 1 dl szójaszósz
  • 1 ujjnyi reszelt gyömbér
  • 1 darabka egész fahéj
  • 5 szem egész szegfűszeg
  • 0,5 dl olívaolaj
  • A hagymás krumplihoz:
  • 2 kg krumpli
  • 2 dl
  • tejföl
  • 1 fej hagyma
  • A narancsszószhoz:
  • 3 narancs leve
  • pecsenyelé és 0,5 dl bor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 narancs héja vékony csíkra vágott héja
  • Az almakompóthoz:
  • 3 db alma (megpucolva, kockára vágva)
  • kevés cukor
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • 1/2 citrom leve és héja

Elkészítés

Elkészítés: A kacsát megmossuk, feldaraboljuk (a farhátat később levesbe teszem), és az alábbi öntetbe forgatjuk: szójaszósz, só, citromleve, reszelt gyömbér.

Ezután tepsibe tesszük, és megfűszerezzük mindkét oldalát majoránnával és kakukkfűvel. A hagymát, a fokhagymát és a 2 almát lereszeljük kicsi lyukú reszelőn, és ezt a pépes keveréket is a kacsadarabokra kenjük. Aláöntünk 2-3 dl bort, beledobjuk a citromhéját, lefedjük alufóliával, majd 200 fokos sütőben 2 órát sütjük. Ezután levesszük a fóliát, visszavesszük a hőmérsékletet 155 fokra, és infrán, légkeverésen tovább pirítjuk kb. 20 percig. Készen van.

A hagymás krumplihoz a krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, kockákra vágjuk, a hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, ehhez keverjük a krumplikockákat, sózzuk, és a tejföllel bekeverjük.

A narancsszószhoz 3 narancs levét kifacsarjuk (a rostja is mehet bele), 1 evőkanál cukrot karamellizálunk, bele a narancslé, 1 narancs héját zöldségpucolóval levágjuk, 1-2 mm-es csíkokra vágjuk és mehet a cukros narancslébe, majd fűszerezzük (őrölt fahéj, őröl gyömbér, só), kb. 1 dl pecsenyelevelet és fél dl bort öntünk hozzá, és lassú tűzön besűrítjük. Kb fél óra, és készen van.

Az almakompóthoz az almát a fűszerekkel, a citrom héjával és levével, a cukorral és kis vízzel megpároljuk.

Végül a kacsasültet a hagymás krumplival, a kompóttal és a narancsszósszal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss