Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Süssünk, főzzünk kacsával karácsonykor! - Konfitálástól, a levesen át, a legropogósabb bőrig!

Szereted a csirkehúst, de az ünnepek alatt már kipróbálnál, valami markánsabb ízű szárnyashúst? Akkor válaszd a kacsát! Segítünk, hogyan és mit főzz belőle, de még a tálalásban is!

Előételként tálalva

A salátát gazdagíthatod kacsamellel, ami ebben az esetben füstölve vagy szaftosra sütve a legfinomabb. Előételnek kitűnő választás a kacsarilette , ünnepi alkalmakhoz pedig jól illik a kacsamájpástétom  hagymalekvárral vagy pikáns gyümölcsmártással.

Levesbe vele!

A kacsaaprólék és -belsőség tökéletes alapja egy finom levesnek . Mivel a végeredmény kicsit erőteljesebb ízű, mint a tyúkból vagy csirkéből készült változat, tálald például fűszeres maceszgombóccal. Fontos, hogy a főzés során folyamatosan lekanalazzuk a leves tetejéről a keletkező habot, különben zavaros lesz.

Ünnepi menü!

Nagyon mutatós és finom az egészben sütött kacsa. Ebben az esetben a szárnyas előkészítése azonban gondos odafigyelést igényel: alaposan nézzü át a bőrét, és csipesszel szedjük ki belőle minden apró tolltokot (toklászt). Ezután kissé perzseljük meg a szárnyast, majd alaposan mossuk meg, és kívül-belül dörzsöljük be sóval. Pihentessük a madarat egy éjszakán keresztül, végül mielőtt betolnánk a sütőbe, töltsük meg a hasüregét illatos fűszerekkel, például majoránnával vagy csillagánizzsal.

Zsírtalanítva

Sokakban felmerül, hogy a kacsa nem ideális választás azok számára, akik odafigyelnek az alakjukra. A kacsa esetében a bőr alatt lévő hájréteg valóban vastagabb. Ha a bőrt ropogósra sütjük, ez nem lehet gond. Ha bőr alatt a hájréteg kissé vastagabb, a sűrű beirdalás segíthet, hisz a zsír szépen ki tud sülni.

Sütési titkok

  • Az egész kacsát fűszerezés után mellel lefele kezdjük el a sütést. 
  • Ha nagyobb darabokra vágott zöldségre, esetleg almára rakjuka húst, a bőr biztosan nem fog leragadni. 
  • Érdemes kevés vizet is önteni a tepsibe. 
  • Ha esetleg kissé korosabb madár kerül sütésre, alufóliával fedjük le a tepsit és így készítsük el puhára a szárnyast. 
  • Sütés során néhányszor fordítsuk meg az egész kacsát. 
  • Szúrjuk meg villával a kacsát a combhajlatnál, így tudjuk ellenőrizni, hogy a hús megpuhult-e. 
  • A sütési befejezése előtt papírtörlővel töröljük szárazra a szárnyas bőrét, majd a legmagasabb hőmérsékleten süssük ropogósra. 
  • A zsírtalanított pecsenyelét külön kínáljük a sült mellé. 

Csak óvatosan!

A finom kacsamell könnyen kiszárad , ha túl sokáig sül. Ez elkerülhető, ha rózsaszínűre sütjük a húst. Készítésénél nagyon fontos, hogy az irdalás és fűszerezés után szárazon kezdjük el sütni a mellet egy vastag serpenyőben. Amint kisül egy adag zsír, azonnal kanalazzuk ki az edényből. Közben erőteljesen nyomkodjuk le a kacsamellet. Így 5-10 perc alatt finom ropogósra tud sülni a bőr és a húsos résznek mindössze egy perc sütési időre lesz szüksége. A kész kacsamellet alufóliába csomagolva pihentessük 5-10 percig, és csak ezután vágjuk fel vastagabb szeletekre.

Formás combok

A comb elkészítéséhez a legjobb módszer a konfitálás , azaz a zsírban főzés. Az előkészített combokat hagymával és fokhagymával ízesített kacsazsírban kell főzni-sütni 140 fokos sütőben, vagy akár tűzhelyen 1,5-2 óra hosszat. Végül a vaj puha combokat érdemes nagy lángon megpirítani. Frissen is tálalhatjuk, de a húst a zsírban is eltehetjük későbbi felhasználásra.

A különleges kínai

Az egészben sült kacsa receptek közül talán a pekingi kacsa receptje a legismertebb. Annak idején a kínai császárnak csak a bőrt szolgálták fel, az alattvalóknak meg kellett elégedniük a hússal. Az étel lényege ugyanis a különlegesen vékony, ropogós bőr.

Ezek is érdekelhetnek

Friss