Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Júniusi gasztroprogramok

Úgy tűnik, június a fesztiválok hónapja lesz! A sörtől a fröccsig, a meggytől a cseresznyén keresztül ribizliig minden megtalálható lesz, amit a szezon kínál és a nyári hangulatú piknikekbe belefér. Irány a szabad, élvezzük a nyár ízeit!

2013. május 30 - június 2. Gourmet fesztivál, Budapest
A magyar gasztronómia szerelmesei számára kihagyhatatlan esemény még a tavalyinál is több kiváló éttermet vonultat fel, idén már szinte a teljes hazai élmezőny bemutatkozik, a vidéki Magyarország gyöngyszemeitől, a budapesti sztárséfekig. Jelentős újításként az idei Gourmet kiemelten foglalkozik az ország legismertebb ételével, a gulyással is. Ennek jegyében mutatkozik be a rendezvényen a "gulyás", a legkülönbözőbb formákban, legyen az leves, pörkölt, hab, mártás, vagy akár terrine. Idén már nemcsak a nagyközönség kulináris továbbképzését tűzték ki célul a szervezők azzal, hogy egy helyen elérhetővé, megkóstolhatóvá teszik az ország legjobbjait, hanem a szakma tovább fejlődését is igyekeznek szolgálni. A rendezvény szakmai napján ugyanis a legkiválóbb kistermelők, sajtkészítők és az éttermesek találkozhatnak egymással.  A fesztiválon megjelenő éttermek általában 2-3 különleges fogást készítenek, amivel igyekeznek a konyháik jellegzetességeit bemutatni. A tavalyi rekordszámú résztvevőhöz képest idén még tovább bővül a kínálat. Jóval több étterem várja az érdeklődőket, továbbá a legjobb borászatok és gourmet boltok mellett ismét helyet kapnak a minőségi sörök, kávék, cukrásztermékek és pékáruk is. A példa nélküli étel- és italkínálaton túl, színvonalas gasztro- és zenei programok is várják majd a látogatókat.
www.sziget.hu/gourmetfesztival

2013. június 06-09. Főzdefeszt, Budapest
Noha a legendás bajor búzasör jórészt magyar búzából készül, itthon eddig nem terjedt el a búzasör-kultusz, ám ez most változni látszik, és a sörfőzőink egyre-másra állnak elő a jobbnál jobb búzasörökkel. A három előfutár, a Kárpi Félbarna Búzasör, a Palóc Búza és a Mályi Sörfőzde búzasöre már tavaly is kóstolható volt, ám most új versenyzők léptek színre. Idén, ha minden igaz, két magyar kézműves cidert is bemutatnak: a Czider már kapható egy-két helyen, az Almacid most lép színpadra. Ismét lesznek sörkoktélok, és sördesszert kínálat terén is haladnak: a Grabanc mellett sörfagylalt is lesz, illetve gyümölcssörökből készült jégkása.
www.fozdefeszt.hu

2013. június 07-08. Keceli meggyfesztivál, Kecel
A fesztiválon a vendégek kóstolhatnak meggypálinkát, meggybort, meggysört, friss meggyes pitét és egyéb meggyes élelmiszereket, amikből vásárolhatnak is. Lesz meggylekvár, meggyszörp, meggybefőtt, kapható lesz a híres meggymag párna is. A fesztiválon fazekas és más kézműves termékek kiállítása és vására, valamint kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket.
www.meggyfesztival.hu

2013. június 07-09. Budai fröccs és barbecue fesztivál, Budapest
A szervezők egy új, nyárindító, vízparti rendezvényt terveznek a Kopaszi gáton, ahol finom grill ételekkel, üde fröccsökkel, jazz zenével és színpadi programokkal várják a kilátogatókat. A helyszín ideális egy kis hétvégi piknikezésre és csobbanásra is, így mindenkit bátorítanak, hogy hozzon magával plédet és törölközőt, minden mást megtalál a helyszínen. Kisgyermekkel érkezőket készségfejlesztő, szórakoztató programok, játszóház várja, míg a vállalkozó szelleműeket szabadtéri grill-lap, ahol saját ízlés szerint készíthetik el a sülteket a helyszínen kapható előre pácolt húsokból.
www.facebook.com/budaifroccs?fref=ts

2013. június 07-09. Szomolyai cseresznyefesztivál, Szomolya
Szomolya a rövid szárú fekete cseresznyéjéről lett híres, mert sehol a világon nem érik ebből a gyümölcsből olyan fekete, ízletes, zamatos és ropogós gyümölcs, mint itt. Joggal mondható el, hogy ez a falu Cseresznyeország fővárosa. Ezen kívül az erdők ölelésében termő cseresznyések mentén található az európai viszonylatban is egyedülálló kőképződmény csoport, mely négy lelőhelyen, 18 kaptárkövön összesen 117 fülke található. A jellegzetes kúp alakú képződmények egyike a legimpozánsabb Királyszéke, mely egy hatalmas búbos kemencéhez hasonlít. Ezekről a csodálatos kövekről már a 11. században is tettek említést írásos történelmünkben. Kőkultúránk elengedhetetlen része a barlanglakások, faragott kőoszlopok, tornácok, út menti feszületek, szobrok, és kőből rakott kerítések. Számos borászat található a faluban, amelyek országos hírnévnek örvendenek. A kulturális programok mellett gasztronómiai különlegességekkel várják a vendégeket a kétnapos rendezvényen, amelyen természetesen főszereplő a cseresznye.
www.szomolya.net

2013. június 08-09. Nyári etyeki piknik, Etyek
Mivel lesz tele az a piknik kosár? Természetesen sajtokkal, borokkal, rozéval, gyógynövényekkel, friss zöldséggel és gyümölccsel, házi süteményekkel és szörpökkel. A nyári piknik főszereplői az évszak gasztronómiai kedvencei, a grill ételek és lecsó, melyek számtalan különleges elkészítési módjával ismerkedhet az, aki ellátogat az etyeki Nyári Piknikre. A helyi kézművesek portékái, etyeki pincészetek borai és a szórakoztató és gasztronómiai programok gondoskodnak arról, hogy a Nyári Piknik hamisíthatatlan pincefesztivál hangulatban teljen.
www.etyekipiknik.hu

2013. június 08-09. Borvidékek hétvégéje, Monor
Június második hétvégéjén olyan rendezvényre várják a látogatókat a Monori Pincefaluba, ahová valószínűleg kivételesen nem az anyukák, hanem inkább az apukák viszik majd el a családot. A felnőttek ugyanis több száz, másutt ritkán kóstolható, családi pincészetekben termelt, kiváló minőségű bort kóstolhatnak és vásárolhatnak, miközben a bort kevésbé kedvelő szülőket és a gyerekeket gazdag programkínálat várja. A rendezvényhelyszínek között szombaton és vasárnap is kisvonat szállítja majd a látogatókat. A túrázást kedvelők gyalog is nekivághatnak a száz hektáron elterülő, sok kisebb-nagyobb pincesort magában foglaló Monori Pincefalu felfedezésének. A szervezők mindezt ingyenes térképekkel is segítik, amelyet a monori vasútállomás mellett és a pincefalu három pontján elhelyezett információs faházakban lehet átvenni.
www.borvidekekhetvegeje.hu/borvidekek-hetvegeje-2013

2013. június 08-09. Kéknyelű virágzás ünnepe, Badacsonytomaj
Kéknyelű Virágzás Ünnepe idén is kulturális programokkal, zenés műsorokkal és utcabállal várja a résztvevőket. A pincékben egész hétvégén borkóstolókkal és kulturális programokkal, Badacsony főtérén pedig kézműves vásárral várják a látogatókat. A Kéknyelű szőlő Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája. A szőlőgazdák és a borbarátok annyira büszkék a szőlőre, hogy minden évben megünneplik virágzását, és szeretettel várnak minden kedves borbarátot Badacsonyba és környékére, hogy a borospincék mélyén, hamisítatlan környezetben ismerhessék meg az igazi Badacsonyi Kéknyelűt és a boros gazdák többi rejtett kincsét.
www.badacsonytomaj.hu

2013. június 08-09. Debreceni pulykanapok, Debrecen
Debrecen belvárosában elsőként 2003-ban rendezték meg a Debreceni Pulykanapokat. A hétvégi program mára a cívisváros és egyben a régió legnagyobb gasztronómiai összejövetele lett. A Kossuth téren és a belvárosi sétálóutcákban évről-évre tízezrek vesznek részt a két nap színes programjain. A kulináris élvezetek mellett könnyű- és komolyzenei koncertek, cigányzene, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, kirakodó vásár, népművészeti és kézműves vásár is várja a látogatókat.
www.iranydebrecen.hu

2013. június 13-16. Budavári sörfesztivál, Budapest
A Budavári Sörfesztivál 2013-ban már nem váratja a látogatókat, a tikkadt rajongókat a nyár végéig, és közel 200 féle hazai és külföldi sörrel és sörkülönlegességgel, na meg kiadós mennyiségű sörkorcsolyával várják az érdeklődőket. A szervezők és a sörfőzdék csaposai három helyszínen, az Oroszlános udvaron, a Hunyadi udvaron és a Savoyai teraszon várják a rendezvényre érkezőket, hogy minden ízében kiélvezzük a nyár egyik első hétvégéjét.
www.budavarisorfesztival.hu

2013. június 13-16. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, Békéscsaba
A többnapos fesztivál több csemegével, különlegességgel is szolgál. Mintegy harminc fajta sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók, és a sörhöz kiválóan illő csülökről sem feledkeznek meg a szervezők. Már hagyományosnak lehet tekinteni a 2001-től megrendezett Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, amelyen számos sörgyártó képviselteti magát és népszerűsíti a legújabb termékeiket, illetve a már ismert és megszeretett márkákat is. Szombaton a baráti társaságoké a főszerep, amikor is a Csülökpörkölt főző- és a szabad tűzön készült csülkös ételek versenyén megmutathatják, ki hogy bánik a fakanállal. A vasárnapi napon füstölt csülökkel készült sztrapacska főzőverseny kerül megrendezésre.
www.csabaisorfesztival.hu

2013. június 14-15. Gere jazz fesztivál, Villány
A Gere Pincészet minden évben különös figyelmet szentel ennek a különleges hangulatú bor-, gasztronómia- és jazz ünnepnek. 2013-ban immár 2+1 napos eseményre ismét a jazz, az igényes gasztronómia és a kiváló borok kedvelőit várják Villányba. A hazai jazz meghatározó szereplői egy sajátos hangulatú kétnapos eseményen bizonyítják be, hogy egy varázslatos borvidéki környezetben a jazz, a bor és a gasztronómia szentháromsága milyen új dimenziókat tud megnyitni a közönség számára. Különleges ínyenc fogások, kézműves házi finomságok, sajtok, csokoládék és a házigazda séf csapatának változatos hideg-meleg bor-falat kínálata várja a közönséget.
www.gere.hu

2013. június 14-16. Eperfesztivál, Tahitótfalu
Ebben az évben is megrendezésre kerül a hagyományos Eperfesztivál Tahitótfaluban, a Szentendrei-szigeten, immáron 15. alkalommal. A szokásos eperfesztiváli színes zenei programok mellett a helyi civil szervezetek gondoskodnak a rendezvény korábbi változatos eseményeinek (strandfoci és röpi, Eperart, lekvárfőzés, íjászoktatás, szüreti felvonulás) lebonyolításáról.
www.eperfesztival.eu

2013. június 18. Spárgafesztivál, Öttömös
A dél-alföldi településen 1994-ben rendezték az első spárgafesztivált - a spárgaidény lezárásaként. Változatos kulturális és sportprogramok szerepelnek a programban, de magától értetődően fő helyet foglalnak el a spárgatermesztéssel kapcsolatos tudományos konferenciák és az ételbemutató.
www.ottomos.hu

2013. június 20-23. Balatoni hal- és borünnep, Csopak, Palóznak
A programsorozatot 11. alkalommal rendezik meg Csopakon, Balatonfüreden és Palóznakon, amelynek célja a kultúra, a bor és gasztronómia minél szélesebb körben történő megismertetése. Az érdeklődőket 4 napon át borbemutató, borvásár várja a balatonfüredi Tagore sétányon felállított borpavilonoknál, ahol sok pincészet kap bemutatkozási lehetőséget.
www.csopak.hu

2013. június 21-23. Ceglédi laskafesztivál, Cegléd
A környék hagyományos tájegységi levese a laskaleves és az öreglaska. Természetesen az ország más tájain is ismerik ezt a kézzel tördelt száraz tésztát, de a szervezők kíváncsiak arra, hogy vajon mások milyen ételt készítenek belőle. Mivel nem szeretnék, hogy csak a kukták lakjanak jól ezen a délelőttön, felállítanak egy 300 személyes óriás kondért, amelyben Cegléd legjobb szakácsai főzik majd meg a Város Laskáját, amiből majd a zsűriztetés után bárki kedvére falatozhat. A helyszínen ceglédi, Cegléd környéki és az ország több tájegységének híres-neves borászai teszi közszemlére arany, ezüst érmes és országos hírű boraikat, sőt a kilátogatók egy tucat pálinkafőzde nedűit is megízlelhetik majd. Legyen az bor- vagy laskakóstolás, egy kellemes sörözés a szaletli alatt, népdal- vagy táncbemutató, délutáni gyerekműsor vagy éjszakai utcabál, ezen a fesztiválon megtalálhatjuk.
www.laskafesztival.hu

2013. június 22. Ribizlifesztivál, Feldebrő
A falusias hangulatú rendezvény helyszíne a műemlék templom környéke és a tájház udvara. Ribizlilekvár főzés több üstben, ribizliszentelés, bor- és pálinkakóstolók, szervezett falunézés lovaskocsival várja majd az érdeklődőket.
www.feldebro.hu

2013. június 28-29. Birkafőző fesztivál, Karcag
Közel száz bográcsban rotyog a birkapörkölt évről-évre, hogy az egész országból idecsalja e remek étel kedvelőit és mestereit. A karcagiak valamit nagyon tudnak, ha birkafőzésről van szó. Nem véletlen, hogy a szellemi örökségük részének választották e nemes hagyományt. A helyi versenyzőkön kívül persze szívesen várnak bárkit, hiszen a pörköltfőzés hazánk igazi gasztronómiai kincse, mesterei – szerencsére - az ország egész területén megtalálhatóak. Persze nem csak a csodás birkahúsok kerülnek elkészítésre, hanem hamisítatlan folklór fesztivál várja a látogatókat koncertekkel, kézműves vásárral, gyermekprogramokkal és utcabállal, hogy az ínycsiklandozó ízekhez valódi szórakozás dukáljon.
www.karcag.hu

2013. június 29. Vinagora Borgála, Budapest
Az egész napon át tartó exkluzív borkóstoló gála lehetőséget teremt minden borkedvelőnek, hogy megismerje és megkóstolja hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditál borversenyének összes nevezett borát. A Boscolo Konferencia Központban több mint ötszáz féle bort lehet majd megkóstolni a világ minden tájáról. A hűs borok mellett megtalálható lesz a borok bírálati lapja, délután sonkamesterek és borászok tartanak előadást a világ sonkáiról, akinek pedig kedve támad egy kis interaktív játékhoz, kipróbálhatja, hogyan bírálnak a borverseny szakavatott zsűritagjai.
www.borkulturakft.hu/vinagoraborgala_48

Ezek is érdekelhetnek

Friss