Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Júniusi gasztroprogramok

Júniusban véget ér az iskola, takarékra kapcsolnak az óvodák, s ilyenkor a legtöbb család nyaralni indul. Annak, aki belföldi vakációt tervez, ideális, ha a környéken nem csak a természet adta élményekkel gazdagodhat, hanem esetleg ellátogathat egy-egy kellemes, tartalmas rendezvényre.

2011. június 03-05. III. Libamájfesztivál, Orosháza
A rendezvényen a vendégek csúcsgasztronómiai liba és kacsa ínyencségek kóstolhatnak tokaji és egyéb kiváló magyar borok társaságában. A gasztronómián túl családi programokkal, vetélkedőkkel és játszóházzal, közönségprogramokkal és koncertekkel várják a szervezők a vendégeket.
www.libamajfesztival.hu

2011. június 03-05. Budai Gourmet fesztivál, Budapest
A gasztronómiai fesztivál a legnevesebb séfeket, szakembereket hozza el Budapestre. Itt hirdetik ki első alkalommal Közép-Kelet-Európa TOP10 éttermét, akik év végéig küzdenek majd a régió legjobb éttermének járó díjért. A szervezők a gálavacsorára több nemzetközi hírű séfet, a díjazott éttermek képviselőit és neves külföldi gasztronómiai szakembereket is várnak. Szintén a rendezvénysorozat ideje alatt, ünnepélyes keretek között jelentik majd be a 2011. évi TOP10 magyarországi éttermet is.
www.sensation.hu

2010. június 04-06. A magyarok nagy asztala, Budapest
A rendezvénysorozat célja a magyar gasztronómia hagyományainak és kultúrájának átfogó és hiteles bemutatása a történeti és gasztronómiai írások felhasználásával, az étkezés kultúrájának, az ételkészítés művészetének bemutatása a honfoglalástól napjainkig. Továbbá a gasztronómiához kapcsolódó technikai fejlődés történetének bemutatása a történelmi korokon keresztül, a hazánkban élő kisebbségi kultúrák gasztronómiai szokásainak újra történő felfedezése és széles körben való bemutatása, s mindezen keresztül rangos, hagyományteremtő, szakmailag hiteles, ugyanakkor szórakoztató jellegű rendezvény létrehozása.
www.amagyaroknagyasztala.hu

2011. június 09-13. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, Békéscsaba
Ezen a fesztiválon a vezető magyar sörgyártók képviseltetik magukat és népszerűsítik a legújabb termékeiket, illetve a már ismert és megszeretett márkákat is. A rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, valamint gasztronómiai különlegességek bevezetése. Mintegy harminc fajta sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók, és a sörhöz kiválóan illő csülökről sem feledkeznek meg a szervezők. Magyarország leglátogatottabb Sörfesztiválján és egyetlen csülökparádéján a hagyományokhoz híven a sört 1literes korsókból fogyaszthatják a folyékony kenyér szerelmesei.
www.csabaisorfesztival.hu

2011. június 09-19. Miskolci Borfesztivál és Kézművesvásár, Miskolc
A kézműves kirakodó vásár célja a mesterségek, kézműves hagyományok tisztelete az országból és határon túlról érkező kézművesek bemutatkozási lehetősége. A rendezvény ízelítőt ad a régi miskolci polgárság életének hangulatából. Várjuk gasztronómiához, borászathoz, minőségi italkultúrához, kézművességhez kapcsolódó részvevők jelentkezését.
www.dominum.hu

2011. június 10-11. Keceli meggyfesztivál, Kecel
A meggy köthető a keceli termelési kultúrához, tudáshoz, az itt élő lakosság generációi során kialakult hagyományokhoz. A meggyet nem csak a keceliek, de a kistérség, sőt az ország lakossága is Kecelre jellemző gyümölcsnek tartja. A rendezvény két napja alatt szakmai, kulturális, családi és sport programok várják az idelátogatókat. Lesz meggypálinka, meggybor, meggysör kóstolás és vásár, meggylekvár, meggyszörp, meggybefőtt és meggymag párna vásár is.
www.meggyfesztival.hu

2011. június 10-13. Nyárköszöntő pünkösdi fesztivál és kézműves vásár, Esztergom
A hagyományokhoz hűen a kiállítókon kívül vidámpark, lacikonyha és kulturális színpadi program is várja a szórakozni vágyó nagyközönséget. Az idén a vásár szolgáltatási kínálata sörsátorral bővül, ahol esténként zenés programokat szerveznek.
www.esztergom.hu

2011. június 11-12. Debreceni pulykanapok, Debrecen
A rendezvény idején nem csupán finom illatok szállnak a kellemes nyári szellővel, hanem a nagyszínpad felől vidám muzsika hangja is csalogat. A csábító ízek utcája és a gasztronómiai programok mellett igényes könnyű- és komolyzenei koncertek, cigányzene, utcaszínház, bábszínház, gyerekprogramok, kirakodó vásár, népművészeti és kézműves vásár is várja a látogatókat. A két napos gasztro rendezvény első napján már hagyományosan a Gál Sándor országos hideg- és melegkonyhai, cukrászati és terítési verseny kerül megrendezésre. A profi mesterek versenye után másnap az amatőr főzőmesterek is megmutathatják, hogy miképpen forgatják a fakanalukat és, hogyan bánnak a fűszerekkel. A tavalyi év nagy sikere után idén is lesz Pincérfutó verseny, ahol a pingvinruhás urak elképesztő tempóban rohannak a tálcájukkal, és közben egy csepp sör sem megy kárba.
www.pulykanapok.hu

2011.június 17-19. Kakas-szépségverseny és Bográcsfesztivál, Poroszló
A kakas-szépségverseny a falusi jellegű szárnyasok, bemutatását célozza meg. A baromfik, mint a falusi porták jellegzetes állatai a szépségversenyen több kategóriában mérik össze tudásukat, a tenyésztőkből, állatorvosból álló szakértő zsűri előtt. Amíg zajlik az állatok versenyeztetése, addig a bográcsokban készülnek a különféle ételek, amit a végén a zsűri elbírál és kihirdeti az év bográcsmesterét.
www.poroszlo.hu

2011.június 23-26. Balatoni bor- és halünnep, Balatonfüred, Csopak, Paloznak
A programsorozat célja a kultúra, a bor-és gasztronómia minél szélesebb körben történő megismertetése. Az érdeklődőket 4 napon át borbemutató, borvásár várja a balatonfüredi Tagore sétányon felállított borpavilonoknál, ahol sok pincészet kap bemutatkozási lehetőséget. Esténként hírességek receptjei alapján készített ételeket kóstolhatnak a vendégek a résztvevő pincészetekben. Mindhárom településen lesz halászléfőző verseny. A gasztronómia mellett a könnyű és komolyzenei koncertek, irodalmi előadások, gyerekprogramok várják az érdeklődőket. Napközben könyvvásár a Tagore sétányon a Széchenyi szobornál felállított könyves pavilonokban, ahol dedikálások is lesznek.
www.balatonfured.info.hu

2011. június 24-25. Karcagi birkafőző fesztivál, Karcag
A jellegzetes kunsági étel készítésének tudománya évszázadokon át apáról fiúra öröklődött. Erre a hagyományra épült a karcagi birkafőző verseny, ahol a legjobb "birkatestet" főző felnőttek, az utóbbi években a diákok is összemérhetik tudásukat.
A gasztronómiai programon az idén Karcag testvérvárosainak delegációi is részt vesznek.  A vendégeket a kiváló karcagi birkapörkölttel, gazdag kulturális hagyományőrző és sportprogramokkal, konferenciával, kerékpárostúrákkal, kiállítással, népművészeti kirakodóvásárral várjuk. A gyermekek a "juhszárnyékban" kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Az állatsimogatás, a sétakocsikázás, a pónilovaglás, a játékudvar, a mini vidámpark kellemes kikapcsolódást kínál. A fiatalok élő koncerteket, az idősebbek folklór műsorokat láthatnak, hallhatnak.
www.karcag.hu

2011. június 24-25. Ceglédi bor- és laskafesztivál, Cegléd
A fesztiválon idén 35 főzőhelyen mérik össze a szakácsok és amatőr mesterek a tudásukat. Ezt a főzőverseny évekkel ezelőtt Cegléd étkezési hagyományának életben tartására hozták létre a szervezők. Hagyományos tájegységi levesük a laskaleves és az öreglaska, amiből egy 300 személyes óriás kondérnyi laska készül, ezt Cegléd legjobb szakácsai főzik majd meg, amiből a zsűriztetés után bárki kedvére falatozhat.
www.laskafesztival.cegled.hu

2011. június 24-25. Sütifesztivál, Som
A "Különleges asztali örömök Somogyban" rendezvénysorozat keretén belül a fánk fesztiválján az édesszájú süteményrajongók fényt deríthetnek többek közt arra, hogyan kell csavarni a forgácsfánkot és hogyan kerül szalag a szalagos fánk oldalára. Nevezni lehet előre, otthon elkészített vegyes édes süteményekkel és a helyszínen készített fánk sütésével. Mindkét sütemény esetében 3-3 féle készíthető.
www.som.hu

2011. június 25. Ribizlifesztivál, Feldebrő
Egész napos program falusias hangulatban, ribizlilekvár főzés több üstben, ribizliszentelés, bor- és pálinkakóstolók, szervezett falunézés lovas kocsival, ínycsiklandozó ételek és italok, kóstolóval egybekötött termékbemutatók, kézművesvásár. Fesztiválhangulatról a helybéli és vendég kulturális csoportok gondoskodnak műsoraikkal. Délután hangverseny a műemléktemplomban, kiállítások a Tájházban.
www.feldebro.hu

2011. június 25. Olaszrizling éjszakája, Csopak
A hagyományokhoz híven minden évben megrendezésre kerül Csopakon az Olaszrizling Éjszakája. Az elnevezés mutatja, hogy ezen az éjszakai rendezvényen a csopaki bor, a csopaki olaszrizling kerül a középpontba. A csopaki történelmi borvidék pincéinél napnyugtakor tüzek gyúlnak és napkeltéig várják a kedves vendégeket, akik megízlelhetik a csopaki borok egyedülálló zamatát. A tavalyi nagy siker alapján a kalandvágyóknak is kedveskednek a szervezők. Az éjszakai kincskereső bortúra alatt fel kell keresni a boros gazdákat, és pontok gyűjtésével nyerhetik el versenyzők a Geocaching verseny első díját. A versenybe egyedül, családdal vagy baráti társasággal is lehet nevezni. Minden induló tombolaszelvényt kap, amellyel nemcsak finomabbnál finomabb borokat, hanem különböző ajándékcsomagokat is lehet nyerni.
www.balatoniriviera.hu

2011. június 27-július 03. IV. Kecskeméti bor- és pálinkaünnep
Kecskemét főterén a Városházától a Cifrapalotáig húzódik minden évben a fesztivál kiállítóinak sora. A gasztro-kulturális rendezvény keretében, szakmai partnereink segítségével bemutatjuk Magyarország és ezen belül kiemelten a régiónk borait és borászait, borrendjeit. A napi programokat a borkóstolók, gasztronómiai kiállítók, pálinkafőzdék bemutatkozása mellett a borbírálat és borminősítés „tudományáról” tartott előadások is színesítik.
Az esti színpadi programok keretében népzenei előadók, könnyűzenei fellépők, táncosok szórakoztatják a közönséget.
www.hirosborvaros.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss