Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Juhtúrós töltött gomba citromos mártással

MME MME
5/5
45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 16 közepes, lehetőleg egyforma nagyságú csiperkegomba
  • 2-3 dkg vaj
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 3-4 evőkanál olaj
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • 40 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • A mártáshoz:
  • 8-10 dkg vaj
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 dl tejföl
  • citromlé
  • A tetejére:
  • 1 nagy csokor petrezselyem (idényben kapor is lehet)
  • A díszítéshez:
  • 1 citrom

Elkészítés

Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, majd a fejét meg a szárát különválasztjuk. A kalapokat üregükkel felfelé kivajazott tűzálló tálba rakjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, lereszeljük, az olajon néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Közben a gombaszárakat apróra vágjuk, a hagymára dobjuk. Nagy lángon 6-8 percig pirítjuk, ezalatt megpuhul és a leve is elfő. Megsózzuk, ételízesítőt is szórunk bele, majd a tűzről levéve a juhtúróval összekeverjük, és a gombafejek üregébe púpozzuk. Kevés tejföllel meglocsoljuk.

Előmelegített sütőben a közepesnél valamivel nagyobb lángon (190 fokon, légkeveréses sütőben 170 fokon) kb. 15 percig sütjük.

Ezalatt a mártáshoz a vajat fölolvasztjuk, a morzsát aranysárgára pirítjuk rajta. Tejföllel dúsítjuk, megsózzuk, citromlével ízesítjük.

Tálaláskor a töltött-sült gombára locsoljuk, végül fölaprított petrezselyemmel megszórjuk. Citromkarikákkal díszítve tálaljuk.

Megjegyzés



Fotó: AS - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss