Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A juhtúrós sztrapacska titka: így lesz krémes és tökéletes

default user icon
MME
A juhtúrós sztrapacska az az étel, melyet szinte mindenki szeret, ami nem is csoda, hiszen ellen lehet-e állni az olvadó juhtúróval krémessé vált burgonyás tésztának, amelyen gazdagon pihennek a pirított szalonnapörcök? Kizárt! Íme a legjobb juhtúrós sztrapacska recept videón!

Nagyon fontos, hogy milyen alapanyagokból készül a juhtúrós sztrapacska tésztája. Nem mindegy, milyen krumpliból készítjük és hogyan szaggatjuk ki a tésztát. A legtöbb receptben nyers, reszelt krumplival elkevert tésztával dolgoznak, de néhány receptben - amely az olasz gnocchival mutat rokonságot - a megfőzött, majd összetört krumplival dolgozzák össze a lisztet, s így születnek a formailag a mi nokedlinkre emlékeztető galuskák.

A galuska készítésének módja szintén kardinális kérdés. A legtöbben az általunk is gyakorta használt, lábasra illeszthető, spatulával működő nokedliszaggató segítségével készítik a tésztát, míg sokan úgy vélik, hogy az az igazi, amikor a vizezett deszkára halmozott tésztát késsel kaparják/vágják bele a lobogó vízbe. A nagyobb darabokban maradt, nehezen eldolgozható nyers krumplicsíkok okozta fennakadásokat figyelembe véve igazuk is lehet, bár mindkét módszer meglehetősen macerás.

A homogénebb tészta elérése érdekében célszerű minél apróbbra reszelni a krumplit. A reszelő mellett jó szolgálatot tehet a daráló is. Ha nagyon vizes a krumpli, akkor érdemes egy kicsit kinyomkodni.

Hozzávalók:

A sztrapacskához:

  • 30 dkg burgonya
  • 3 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • zsír

A feltéthez:

  • 10 dkg húsos szalonna
  • 10 dkg juhtúró
  • 20 dkg tejföl

Akármennyire macerás is a nyers krumplival való munka, mindenképpen megéri. Az enyhén sós vízben kifőzött galuskákat ugyanis már csak szűrni kell, majd összeforgatni a lágy juhtúróval s az előre lepirított szalonna zsírjával. Ha nem elég meleg a tészta, akkor egy serpenyőbe, a szalonnasütésből visszamaradt zsírba tegyük bele a túrót, és közepes láng mellett hagyjuk, hogy megfolyósodjon, majd így adjuk a tésztához.

Abban az esetben, ha túl intenzívnek ítéljük a túró ízét, melegítés közben adhatunk hozzá egy kis tejfölt vagy akár tejszínt. Ezután csak annyi a dolgunk, hogy tálaljuk, némi pörc kíséretében.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss