Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Köretnek és egytálnak is tökéletes: rakott juhtúrós puliszka, ahogy mi szeretjük!

A puliszka - vagy másik jól ismert, olasz nevén a polenta - fő alapanyaga, a gluténmentes kukoricadara a lisztérzékenyek körében is népszerű. Laktat, egészséges és változatosan elkészíthető: van aki kása formába szereti, van aki sülve, van aki édesen, van, aki sósan - mi most egy nagyon finom, laktató, és mégis pénztárcabarát változatot hoztunk, a juhtúróval rakott sült puliszkát.

A téli hónapokban megengedett, sőt mi több, szükséges a nagyobb kalóriatartalmú, gazdagabb fogások fogyasztása, így a meglehetősen laktató és éppen ezért sokszor mellőzött kukoricadarának, és a belőle készíthető puliszkának és polentának is ekkor jön el az ideje.

A kukoricadara több szempontból is ideális alapanyag: egyrészt nagyon könnyen elkészíthető, pikk-pakk megvan, másrészt nagyon jól variálható. A kukoricadara felhasználásával készíthetünk levesbetéteket, köreteket, tölteléket, főfogásokat, de polentából még desszert is alkotható.A kukoricadarát lágyra vagy sűrűre főzhetjük.

A lágy, laza puliszka könnyebb fogás, kanalazható, édesen vagy sósan is fogyasztható. A sűrűbbre készített, kevesebb folyadék hozzáadásával készített polenta ellenben jól formálható, szeletelhető, s tovább variálható. A sűrűre készített változatból lehet rakott puliszka, amelyet juhtúróval, sült zöldségekkel, különféle zöldséges vagy húsos ragukkal rétegezhetünk, s csőben készre süthetünk.

Mi most a juhtúróval rakott, tepsiben sült változatot készítettül el, pirított szalonnával gazdagon megszórva. Próbáljátok ki!

Hozzávalók a juhtúrós puliszkához:

1 l víz
1 tk só
30 dkg kukoricadara
40 dkg juhtúró
tejföl
10 dkg húsos szalonna

Elkészítés:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss