A kihűlt főtt burgonyát meghámozzuk. A töltelékhez 15 dkg-ot finomra reszelünk, majd összekeverjük 5 dkg vajjal és egy kevés sóval. Hozzáadjuk a juhtúrót, újhagyma finomra aprított zöldjével ízesítjük, és kb. 1 ek tejföllel lazítjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk. Ráreszeljük a maradék burgonyát, megsózzuk, alaposan összedolgozzuk a tojással, majd rövid pihentetés után három részre osztjuk. A cipókat külön-külön kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és a lapokból pohárral köröket szaggatunk. Mindnek a közepére tölteléket teszünk, majd a lapokat félbehajtjuk, és a széleket villával összenyomkodjuk.
Egy nagyobb edényben az olaj hozzáadásával sós vizet forralunk. Beledobjuk a pirogokat, és a forrástól számított kb. 6 percig főzzük, amíg feljönnek a víz színére. Ekkor leszűrjük, és tányérra tesszük.
A maradék vajat felhevítjük. Beletesszük a felkockázott szalonnát, és ropogósra sütjük. A pörcöt kivesszük, és a zsiradékkal meglocsoljuk a pirogot. Rászórjuk a pörcöt, rákanalazzuk a maradék tejfölt, és újhagyma aprított zöldjével díszítjük.
- A töltelékbe is tehetsz egy kevés sült szalonnát.
- Újhagyma zöldje helyett snidlinget, kaprot használhatsz.
- Tejet vagy írót kínálhatsz hozzá. - MME
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!