Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Juhfark: miért ez a nászéjszakák bora?

default user icon
MME
Ritka hazai fajtáink egyike, amelyik szorosan kötődik a Nagy-Somlói borvidékhez. Nem könnyen adja magát, de – talán épp ezért – komoly és elkötelezett rajongótáborral rendelkezik ez a rendkívül karakteres szőlőfajta, amelyhez az egyik boros legendánk is köthető.

Kezdjük ezzel. A somlói juhfarkot szokták a nászéjszakák boraként is emlegetni. Ennek eredete a XVIII. századra nyúlik vissza, amikor is a Habsburgok és más nemesek is somlói juhfarkot ittak házasságkötéskor, ezzel próbálták garantálni a fiúutódok nemzését. Ennek a sikeressége persze megkérdőjelezhető, ráadásul ekkor még általában együtt művelték és szüretelték a különböző szőlőfajtákat, úgyhogy ez inkább csak egy szórakoztató anekdota volt akkor is, és most is.

A következők viszont biztosak. Még mindig nem tisztázott, hogy pontosan honnan származik a juhfark, amelyet magyar fajtának tartunk, és hazánkon kívül máshol nem említik. Termőhelye ma már jól behatárolható, hiszen amíg a filoxéravész előtt egész Magyarországon elterjedt volt, utána szinte kizárólag Somlóhoz volt köthető. Az összesen 166 hektárból 87 hektárnyi a Somlón található, emellett a Balaton északi partján, Etyeken, Neszmélyen, Egerben, Pannonhalmán és Pécsen is felbukkan.

Nevét a szőlőfürt hosszú, hengeres, kissé görbe formájáról kapta, amelyet a juh farkához tartanak hasonlónak. Vékony héjú fajta, amely érzékeny a rothadásra, és sok odafigyelést igényel. Kedveli az ásványokkal teli talajokat, ezért is érzi jól magát a vulkanikus somlói dűlőkön.

A neutrális fajtákhoz tartozik, markáns, inkább szikár karakterével remekül közvetíti a termőhely jellegzetességeit. Magas savtartalmát még a meleg évjáratokban is megőrzi, sőt éppen emiatt alkalmas akár édes borok alapanyagának is. Aromavilágára a fehér húsú és csonthéjas gyümölcsök, citrus, zöldfűszerek és sósság jellemző. Találunk kizárólag tartályban készített tételeket, de általánosabb, hogy kap egy rövidebb-hosszabb ideig tartó fahordós érlelést, és a palackos pihentetés is jól áll neki. Fajtaborként és házasításokban egyaránt megállja a helyét.

A juhfark élénk savú karaktere mellé izgalmas feladat ételeket párosítani. A könnyedebb típusok mellé sült szárnyasok vagy halak, grillezett zöldségek, brie és gouda sajtok passzolnak, a testesebb, hordós érlelésűekhez pedig a tartalmasabb, zsírosabb fogások, belsőségek, rakott ételek, tejszínes szószos fogások mennek jól. Ha egy édes juhfarkba botlanánk, akkor egy élénk, citrusos desszertet is kipróbálhatunk hozzá.

Zsirai Juhfark 2018

A három borvidéken is dolgozó Zsirai családi birtok egyik ékköve a somlói terület. A zirci apátság egykori szőlőjének egy része, valamint a hozzá tartozó pince talált náluk új gazdára. Elkerülhetetlen volt, hogy a régi tőkéket megújítsák, azonban a hagyományos művelésről, a filoxéravész előtti meghatározó fajták termesztéséről nem mondtak le. A juhfark borukban az őszibarackos, szőlős aromák mellett édesfűszeres, süteményes ízeket érezni, amit szépen egyensúlyoz a grépfrút frissessége és a sósság.

Somlói Vándor Nagy-Somlói Juhfark 2018

Kis Tamás még egy másik borvidékünkön borászkodott, amikor 2010-ben hobbiként vágott bele a somlói területek művelésébe. Pár évig csak „ismerkedett” az itteni szőlőkkel, majd végleg a hegyre tette át a székhelyét. Azóta öt hektárra nőtt a birtok, van hely vendégeket fogadni, egyre-másra jönnek az itthoni és a külföldi sikerek. Természetesen a juhfark a kezdetektől kötelező eleme a portfóliónak. A 2018-as évjárat fehér húsú gyümölcsöket vonultat fel, mellette zöldfűszerek, citrus és karakteres ásványos-sós aromavilág jellemzi. Alacsony alkohol, könnyed, de szép komplexitású bor.

Kreinbacher Juhfark 2018

Kreinbacher József 2002-ben alapította birtokát a Somló hegyen, amely mára közel 50 hektárnyi területet jelent. A Nagy-Somlói borvidék vulkanikus tanúhegyének bazaltorgonái alatt találhatóak a Kreinbacher Birtok szőlőterületei. Az organikusan művelt dűlőkön juhfark, furmint, olaszrizling, hárslevelű és syrah terem. A juhfark részben tartályban, részben hordóban erjedt és érlelődött. A bor aromagazdag tétel, szépen beépült hordós ízjegyekkel, izgalmas sóssággal, kerekséggel. Szerencsére van egy saját éttermük is a Somlón, így a legjobb ételpárosításért elég csak elutazni hozzájuk.




Ezek is érdekelhetnek

Friss

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves