Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jótékony levesek póréhagymával

A szürke novemberi napokat követő estéken nyugalomra áhítozva szinte önmagában jóleső vacsora egy nagy csésze tartalmas, gőzölgő leves, mely (a jól megérdemelt lazítást elősegítő kiadós fürdő után) testet-lelket melenget. Az előkészületek sem igényelnek többet negyed óránál, maga a leves is tálalható mintegy 20 perc főzési idő leteltével.

Ilyenkor mindennemű finomságra, harmóniára hatványozottan fogékony mindenki – legyen szó fűszerekről, ízekről, tálalásról, apró figyelmességről, mindegyik apró ajándék… 

A piaci standok és zöldségesek már közel sem pompáznak olyan színkavalkádban, mint pár hónapja, de az év ezen szakaszában is jócskán vannak igazán friss, ízletes portékák. Egyik ilyen nagyszerű zöldség a póréhagyma – szinte egész évben kapható, de jobban ráirányul a figyelem, ha kitűnik a többi zöldség közül üdítő színével. Egyetlen méretes darab is elegendő a jó leves készítéséhez. A hagymafélék többségétől eltérően nem könnyezteti meg az embert a vagdosás során, s bátran használható a kissé karcosabb, zöld része is.

Szeretek piacra járni. Rendszerint ugyanazon néhány árusnál szerzem be a heti zöldség- és gyümölcsadagot. A válogatás ideje alatt megbeszéljük nem csupán az áruk származási helyét, de időnként ételkészítési eljárásokról, no és persze mindenféle életszagú dolgokról is fecsegünk – számon tartjuk egymást. Ez nem csupán azért jó dolog, mert a közértben fellelhető árunál megbízhatóbb minőségűt tálalhatok otthon, hanem már a vásárlásnál személyessé válik a majdani eledel. Szívesen használok olyan alapanyagokat, amik nem kerülnek ugyan naponta az asztalra, de nagyon ízletesek. Legutóbbi piacjárásom során hihetetlenül kedvező áron jutottam két gyönyörű édesköménygumóhoz. Egyikük pizzafeltét része lett, mert hát nem mindig elegendő vacsorára, ha még oly ízletes is, önmagában egy tál meleg folyadék…

A másik pedig remek levesként teljesedett ki.

Édeskömény-póréhagymaleves

Hozzávalók 4 személyre:
1 nagyobbacska póréhagyma
1 édesköménygumó a szép zöld levélkéivel együtt (tisztítva kb. 35 dkg)
1 liter zöldségalaplé (ennek hiányában: zöldségleves-kockából készített leves)
½ csokor friss petrezselyem zöld apróra vágva
1 teáskanál szárított zsálya
frissen őrölt rózsabors – ízlés szerint (feketebors is tökéletes)
kevés olívaolaj

Elkészítés: Az édesköményről levágom a külső, kissé megbarnult részeket, alaposan megsikálom, előbb félbe, majd a feleket nagyobb szeletekre vágom, néhány szép szálat félreteszek a kis zöld levelekből, a többi zöldet majd a petrezselyemhez adom. A póréhagymát megtisztítom, felkarikázom. Kevés olívaolajon dinsztelni kezdem a pórét, majd hozzáadom az édesköményszeleteket, kb. 5 perc után beleszórom a zsályát, majd felöntöm a zöldséglevessel. Mérsékelt tűzön 20 percig főzöm. Közben apróra vágom a petrezselymet. Mikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadom az összevágott zöldeket, borsozom, botmixerrel pürésítem. Sűrű, zamatos leves a végeredmény, melyet kisebb leveses csészékben, friss, ánizsos illatú édeskömény zölddel tálalok. A kétféle zöldség egyszerre karakteres, mégis lágy ízeit a zsálya árnyalja tovább, aki pedig még ennél is erőteljesebb hatásra vágyik, bátran borsozhatja. A rózsabors a feketénél kevésbé erős, de nagyon finom aromájú. Az eredmény mindenképp szívet-lelket melengető.

A póréhagyma persze más zöldségekkel is kitűnő levesalkotó. Gyakori társai a fazékban: a burgonya, zellerszár, s mindezek koronája: a bazsalikom.

Bazsalikomos póréhagymaleves

Hozzávalók 4 személyre:
1 nagyobb póréhagyma
2 közepes magas keményítőtartalmú burgonya (pl. Ella)
1 gerezd fokhagyma
1 szál zellerszár
1 l zöldségleves (kockából készülhet nyugodtan)
1 csokor bazsalikom
1 dl tej
frissen őrölt színes bors

Elkészítés: A krumplikat meghámozom, felkockázom, a póréhagymát tisztítás után felkarikázom, a zellerszárat zöldséghámozóval megszabadítom fás külső rétegétől, kb. 1 cm-es szeletekre vágom, a fokhagymát felszeletelem. Aki szereti, tehet bele ennél akár kétszer több fokhagymát is. A krumplit kevés zöldséglevesben kezdem főzni, mikor félig megpuhult, hozzáadom a fokhagymát, zellert és a póréhagymát Felöntöm a maradék levessel. Amíg lassú tűzön készül a leves, apróra vágom a bazsalikomot. Kb. 20 perc alatt megpuhul minden fazékban készülő hozzávaló, ekkor hozzáöntöm a tejet. Bőkezűen borsozom, még egyszer hagyom felforrni. A már kész levesbe szórom a bazsalikomot, így nem vesznek el értékes illóolajai. Botmixerrel pürésítem.

A zöldségek magas rosttartalmának köszönhetően nincs szükség sűrítőanyagra. Ha valaki még krémesebb ízekre vágyik, a tejet tejszínre is válthatja, úgy is nagyon finom. Bár megoszlanak a vélemények (családon belül is) a leves tálalási hőmérsékletét illetően, van, aki forrón, van, aki langyosan szereti – bevallom, magam az előbbiek táborába tartozom, de ebből még soha nem támadt nézeteltérés.

Hideg estéken egy forró fürdő és jó leves együttes hatása tényleg csodákra képes, érdemes kipróbálni! 


Ezek is érdekelhetnek

Friss