Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jön az óraátállítás, kezdődik a nyári időszámítás - lehet, hogy utoljára?

default user icon
MME
Bár két éve az óraátállítás eltörlése még fontos téma volt, a koronavírus-járvány, mint oly sokmindent, ezt is felülírta, így végül nem született döntés arról, hogy menjen vagy maradjon a téli és nyári időszámítás. Idén tehát biztosan lesz még egy nap, amikor egy órával kevesebbet alhatunk, máris mondjuk, mikor.

A nyári időszámítás Magyarországon minden év március utolsó vasárnapján, azaz idén március 28-án veszi kezdetét. Ekkor, hajnali 2 órakor 3 órára állítjuk át az órákat.

Az óraátállítás több, mint százéves hagyománynak a pozitív hozadéka az, hogy egy órával tovább lesz világos, a negatív hozadéka, hogy egy órával kevesebbet alhatunk - és ez utóbbinak lehetnek további kellemetlen mellékhatásai.

Óraátállítás régen és ma

Az óraátállításnak kezdetben számos pozitív hatása, eredménye volt, hiszen például villamosenergiát spóroltak vele, kedvezett az építőiparban, a mezőgazdaságban dolgozóknak, akik hosszabb ideig végezhették a szabadban a munkát, s a hosszabb nappaloknak köszönhetően kevesebbet és kevesebben vezettek szürkületben, sötétben.

Az téli és nyári időszámítás ellenzői szerint manapság közel sem annyira jelentős az óraátállítással elérhető energiamegtakarítás, ugyanakkor egyre többeknek okoz depressziót, fáradtságot, alvás- és emésztési zavarokat a tavaszi és őszi átállási időszak. A rendőrségi adatok szerint ilyenkor látványosan emelkedik a figyelmetlenségből, fáradtságból eredő balesetek száma is.

Meddig LESZ MÉG ÓRAÁTÁLLÍTÁS?

Egyelőre a kérdés nincs most porondon, mert bár 2 éve fontosnak tűnt, a koronavírus-járvány ezt is felülírta. Ha azonban valamilyen csoda folytán az EU-ban még idén megszavazzák, és kivezetik az óraátállítást, akkor Magyarország a nyári időszámítás bevezetését támogatja majd, így elképzelhető, hogy 2021. március 28. lesz az utolsó hazai óraátállítás időpontja.

Szombatról vasárnapra virradólag tehát még ne felejtsétek el 2-ről 3 órára álíítani az óráitokat - szerencsére az okoseszközök ezt megteszik önállóan is!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss