hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jókai torta

120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 19 cm átmérőjű tortához:
  • A piskóta tortaalaphoz:
  • 3 tojás
  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg kristálycukor
  • 2 dkg kakaópor
  • A dobos laphoz:
  • 1 tojás
  • 2 dkg liszt
  • 2 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • A csokikrémhez:
  • 25 dkg minőségi étcsokoládé
  • 2,5 dl habtejszín
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • A tejszínes krémhez:
  • 2 dl habtejszín
  • 1/2 narancs kifacsart leve
  • A karamellmázhoz:
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • A díszítéshez:
  • csokiforgács, darabolt csoki vagy csokidara

Elkészítés

Elkészítés: Egy 19 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk. A tortalaphoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgáit a maradék cukorral fehéredésig keverjük. Óvatosan összeforgatjuk a két masszát, majd beleszitáljuk a kakaóval elkevert lisztet, és egyneművé forgatjuk a tésztát. A tortaformába töltjük és 175 fokon tűpróbáig sütjük.

A dobos laphoz a tojást a cukorral kihabosítjuk, beleszitáljuk a lisztet, és végül belekeverjük az olvasztott, de kissé visszahűtött vajat is. Egy sütőpapírral fedett tepsire rajzolunk egy 19 cm átmérőjű kört, rásimítjuk a tésztát úgy, hogy túlkenjük a körvonalon.

Ha már 30 perce sül a piskótánk, betolhatjuk mellé, ha nem, inkább ne nyissuk rá a sütőt. A dobos lap körülbelül 10 perc alatt elkészül.

A sütőből kivéve kihűtjük a piskótákat, a dobos lapot körbevágjuk (a sültebb szélét levágjuk, és így egyenletes 19 cm átmérőjű lapot kapunk), a piskótát is kivesszük a formából. A kakaós piskótát egy vastagabb és egy vékonyabb lapra vágjuk.

A csokikrémhez a tejszínt felforraljuk, majd simára keverjük benne a darabolt csokoládét. Ezután elkeverjük benne a kakaóport és a vajat is. Amint minden feloldódott és kihűlt a krém, betehetjük hűtőbe dermedni.

A formába visszatesszük a vastagabb kakaós piskótát, és a már kenhetőre dermedt csokikrém 3/4-ét rásimítjuk a piskótára. Ráhelyezzük a vékonyabb lapot, majd betesszük a hűtőbe.

Az előhűtött habtejszínt kemény habbá verjük, majd a vége felé belefacsarjuk fél narancs levét. A vékony piskótalapra halmozzuk a tejszínt, elsimítjuk.

A dobos lapra elkészítjük a karamellmázat. 10 dkg cukrot megkaramellizálunk. Amikor teljesen felolvadt a cukor, beletesszük a vajat. Lehúzzuk a tűzről, és simára keverjük, majd ha picit hűlt és sűrűsödött, ráöntjük a dobos lapra, elsimítjuk rajta. A túlcsurgó karamellt levágjuk. Az így elkészült lapot tesszük a tejszínes krém tetejére.

1-2 óra múlva körbevágjuk a formát, és leemeljük a karimát. A maradék csokikrém egy részével körbekenjük a tortát, ehhez legyen picit melegebb a csokikrém, hogy kenhetőbb legyen. Oldalára csokiforgácsokat készítünk: zöldséghámozóval reszelünk csokit, ezzel borítjuk az oldalát körben. Tetejére a maradék csokoládékrémből stuffnikat nyomunk, olvasztott csokoládéval akár írhatunk is rá. 1 éjszakán át hűtőben dermesztjük, majd szeletelhetjük.

Megjegyzés

Egyszerűbben szeletelhetjük, ha a karamell dermedése előtt egy éles, vajazott késsel felszeleteljük a dobos lapot. Ugyan nem lesz olyan kemény, mint a dobos cukor, de nehéz szeletelni, ha megdermed a tető.

Magáról a tortáról pár helyen találtam csak infót, receptet, de hol sima piskótával készült, hol csokissal, hol tejszínes krémekkel töltötték, ám a csatolt képeken nyilvánvalóan nem azzal szerepelt és így romlott a szememben a hitelessége... eredeti receptet nem találtam sajnos, így ezekből kellett táplálkoznom. Annyi biztosnak látszott, hogy volt benne narancsos tejszínhab és karamelles a teteje. :D De ez egy tortához nem elég. Elkészítettem hát a magam verzióját. - Suncika

Ezek is érdekelhetnek

Friss