Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jojózol?

default user icon
SB
Dietetikusok adatai szerint a jojó-effektus a fogyókúrázók 95%-át érinti. A jojó okaira a válasz az evolúció és a biológia alapvető folyamataiban rejlik. Szervezetünk jobban tudja, mint mi: ha újra többletenergiát viszünk be, visszahízunk.
Mi a jojó-effektus?

A jojó-effektus ciklikus folyamat, melynek során a kívánt fogyás után a kilók gyors visszaszedése, sőt további súlygyarapodás történik. A fogyási ciklusban az ember sikeresen leadja a kilókat, de a leadott súly igen gyorsan újra visszatér. A „jojó-effektus” kifejezés Kelly D. Brownellnek köszönhető, aki az elhízással foglalkozik a Yale Egyetemen, és akit egyébként 2006-ban a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott a Time hetilap.

A jojó biológiája

Az emberi szervezet felkészült az éhezésre, a zsírsejtek segítségével vészeljük át a táplálékszegény időszakokat, itt rakódik le a szénhidrátfelesleg. A zsírsejtek egy hormont termelnek, ez a leptin hormon.

Amikor magas a leptinszintünk, nem érzünk éhséget. Ha koplalni kezdünk, csökken a zsírmennyiségünk, és ezzel együtt a leptinszint, ekkor a pajzsmirigy lassítani kezdi a szervezet anyagcseréjét, és először az izmokból vonja ki a fehérjét, majd a zsírtartalékok következnek. Ha eddig eljutunk, már komoly éhségérzettel figyelmeztet a szervezet: a tartalékokat fel kell tölteni.

Amikor újra enni kezdünk, a zsírsejteket töltjük először, sőt a szervezet a jövőre is igyekszik felkészülni, túltölti a készleteket, így kevesebb bevitt tápláléktól is növekedni kezd a testsúly.

Hogyan kerülhetjük el?

• Az anyagcserénket fokozatosan alakítsuk át, és a fogyás is legyen mértékletes és kontrollált. (maximum heti 0,5-1 kg)
• Megfelelő tápanyagbevitel fogyókúra során is. Napi ötszöri étkezés, kis adagok.
• Ha diétáztunk és sikeresek voltunk, ezt követően is korlátozni kell a kalóriabevitelt, zöldség- és gyümölcsfogyasztással kell a rostanyagot bevinni.
• Fontos a napi rendszerességű testmozgás.
• Fokozottan figyeljünk a folyadékháztartásunkra, különösen a vízfogyasztásra.
• Masszázs, jóga, relaxációs technikák segíthetnek az életmód-változtatás betartásában.
• Ha betegség miatt kezdünk fogyni, figyeljünk a folyamatos kalóriabevitelre, és fogyasszunk vitaminokat, ásványi anyagokat.

Mindenféle diéták azoknak, akik az életmódváltás előtt gyorsan meg akarnak szabadulni néhány kilótól! Figyelem, a lényeg a kilók leadása után jön! >>>

Diétás receptek jojózóknak >>>

Karfiol, brokkoli, kelbimbó (kenyér és tészta helyett) >>>

Krémlevesek (de a tejszínnel vigyázzunk) >>>

Tudnivalók, különlegességek zöldség gyümölcs témakörben >>>

További olvasnivaló diéta témában >>>

Ezek is érdekelhetnek