Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel a módszerrel fogyott 90 kilót John Goodman

default user icon
MME
Ugyan a legtöbb filmszerepét pont mackós alakjának köszönheti, néhány éve mégis úgy döntött az amerikai sztár, John Goodman, hogy az egészsége fontosabb a karrierjénél. 90 kilót fogyott, tartja a súlyát és szerencsére a rendezők sem felejtették el.

John Goodman pont olyan volt, mint a Flinstone család Frédije: nagydarab fickó, aki imádott enni és inni, habzsolta az életet. Ha éppen úgy alakult, rövid idő alatt simán ledobott 30-40 kilót, majd amint alábbhagyott a lendülete, újra belevetette magát a kulináris élvezetekbe.

„Soha nem életmódváltásként gondoltam a fogyásra. A súlyom egy szám volt, ami folyton ingadozott. Nem foglalkoztam vele különösebben” – nyilatkozta egyszer. Maga sem gondolta volna, hogy 2016-os drámai fogyása után megváltozik az élete, és – most legalábbis úgy tűnik – végleg búcsút int a zsírpárnáknak.

Az első intő jelet akkor kapta, amikor elérte a 180 kilót. Ez volt az a pont, amikor úgy döntött, hogy ideje változtatni, hiszen ez az állapot már a munkájában sem segítette: ilyen kövéren már nem érezte magát jópofának, az alakját kifigurázó beszólásokat már cseppet sem találta viccesnek.

Szigorú szabályokat állított fel

Az alkohol volt az első, amiről lemondott. Saját bevallása szerint 30 év kemény piálás után ez nem volt egyszerű – viszont sok problémája megoldódott: többek között a fogyókúráját is segítette az alkoholmegvonás. Miután sikerrel letette a poharat az elfogyasztott ételek mennyiségére fókuszált, majd szépen lassan csökkentette a cukorbevitelt.

„Alapvetően az adagok csökkentése volt a lényeg, és annak felismerése, hogy egy csomó mindenre egyszerűen nincs szükségem – mondta. – Rájöttem, hogy korábban csak magamba tömtem mindent, ami az utamba került. Tudják, milyen sok kreatív energiát igényel, ha folyton azon gondolkodsz, mit fogsz enni legközelebb?”

Ekkor az étrendje sovány fehérjékből, friss zöldségekből és gyümölcsökből, valamint fehérjeturmixokból állt. Felvett egy személyi edzőt, hogy segítsen beépíteni a mindennapjaiba a mozgást. Sokszor próbálta megúszni az edzést a térdízületi gyulladására hivatkozva, de a szakember az aktuális fizikai állapotának megfelelő gyakorlatsort állított össze számára, így nem volt menekvés. Goodman most heti hat napot edz, imád bokszolni. Izzasztó edzések ezek, de mégsem erőlteti meg magát.

A súlymegőrzés csak életmódváltással sikerülhet

A színész egy idő után felismerte, hogy már nem csak egy újabb fogyókúráról van szó, hanem végre sikerült megváltoztatnia több évtized rossz szokásait. „Egyszerűen új ember lettem, új, egészséges szokásokkal. Olyan ez számomra, mint egy rehabilitáció.” Ma már a mediterrán diétát tekinti az alapnak, igyekszik ennek megfelelően összeállítani az étrendjét, és szerencsére ez nem okoz gondot számára.

A dobogó élén a mediterrán diéta

Az US News and World Reports táplálkozástudományi szakemberekből összeállított csapata idén immár ötödik éve a mediterrán diétának ítélte a legjobb általános diéta címét, nem utolsósorban komplett mivolta miatt is. E szerint tehát megfelelő mértékben és arányban tartalmaz valamennyi egészséges és szükséges tápanyagot.

Állításuk szerint a mediterrán diéta nem pusztán egy étrend, hanem egy életmód, ami hosszú idő alatt alakult ki, és inkább hagyományokon, mint tudományos érveken alapul. Ennek ellenére persze a tudomány többször is megerősítette egészséges mivoltát, sőt talán ez a legtöbbet tanulmányozott diéta az összes között. Ami Amerikában szinte egyetlen gyengeségének tartanak az az, hogy nagyon európai – bár az alapanyagok beszerzése napjainkban már senkinek sem jelenthet gondot.

Miért népszerű a mediterrán diéta?

Dél-Olaszország és Görögország hagyományos étkezési szokási ihlették a diétát. Friss gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákban és halakban gazdag étrend rengeteg egészségügyi előnyökkel jár, beleértve a várható élettartam növekedését, a krónikus betegségek kockázatának csökkenését és az életminőség javulását. Nem igényel kalóriaszámolást, nincsenek benne szigorú korlátozások. Egyszerűen azt javasolja, hogy töltsük meg a tányérunkat az ajánlott élelmiszerekkel. Az extra szűz olívaolajat tekintsük elsődleges zsírforrásnak, fogyasszunk minden nap egy pohár száraz vörösbort, desszertként pedig válasszunk gyümölcsöket a hagyományos édességek helyett. Lássuk be: ezek mind-mind olyan tanácsok, amelyeket nem nehéz megfogadni.

Kiemelt élelmiszerek a mediterrán diétában:

friss gyümölcsök és zöldségek
teljes kiőrlésű gabonák
diófélék
hüvelyesek
hal
extra szűz olívaolaj

Korlátozott mértékben fogyasztható élelmiszerek:

vörös húsok
feldolgozott élelmiszerek (cukor, fehér liszt, stb.)

Ezek is érdekelhetnek

Friss