Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem vicc! Jöhet a csípős paradicsom

default user icon
MME
Imádod a csípőset? Lehet, hogy hamarosan már nemcsak a különböző csípős paprikák, hanem a paradicsomok között is válogathatsz.

Jóval egyszerűbb lenne a penne arrabbiatát elkészíteni, ha csilit már nem is kellene beletenni a szószba, hanem a fűszeres paradicsommal elérnénk a pikáns, csípős ízt. Lehet nem is kell erre sokat várni.

Brazil és ír kutatók ugyanis azon kísérlezetnek, hogy előállítsák a csípős paradicsomot, mindezt génmanipulációval érnék el. A csípős ízért a kapszaicin felel, ez a molekula pedig egyaránt megtalálható a paprikában és a paradicsomban is. Utóbbiban csupán "be kell kapcsolni", ehhez pedig a genetikában alkalmazott CRISPR-Cas9 módszert vetnék be a kutatók.

Persze arra, hogy ez sikerül-e, hónapokat vagy éveket kell várni és az sem biztos, hogy a paradicsom esetében működik a génmanipuláció. Mindenesetre nemcsak a gasztronómiában vennék nagy hasznát a csípős paradicsomnak, hanem például a gyógyászatban is. A kapszaicin számos fájdalomcsillapítóban is megtalálható. 

A kapszaicinnak számos jótékony hatása van, kutatások szerint azoknál, akik gyakran esznek csípőset alacsonyabb számban fordul elő stroke, vagy szívroham. A csili ráadásul még a fogyókúrát is segíti.

ILYEN HATÁSSAL VAN A SZERVEZETEDRE, HA CSÍPŐS ÉTELEKET ESZEL >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss