Kevés dolog ér fel azzal az élménnyel, amikor az otthonunkat frissen sült kenyér illata tölti be. Akár tapasztalt pék vagy, akár most vágsz bele először, a házi kenyér készítése mindig különleges eredményt hoz: ropogós héj, puha belső, és egy olyan íz, amit semmilyen bolti kenyér nem képes felülmúlni. Hideg- és meleg előételekhez, szendvicsekhez remek választás lehet a következő fűszeres fehér kenyér. Sajtok és tejtermékek mellett érvényesülnek a legjobban az ízei, de egy kis kolbász sem rontja el.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 2 tk. cukor
- 2 tk. só
- 1 kis pohár joghurt
- 2 ek. olaj
- 2 gerezd fokhagyma vagy 1 evőkanál fokhagymapor
- 2 marék napraforgómag
- 1 nagy csokor petrezselyem zöldje
Elkészítése:
- Feloldunk a langyos vízben egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felhabosodni.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést vájunk. Ide öntjük a joghurtot, az olajat, a lereszelt fokhagymát (vagy a fokhagymaport), végül a felfutott élesztőt. Szépen kidagasztjuk.
- A napraforgómagot száraz serpenyőben világosra pirítjuk, ha langyosra hűlt, belegyúrjuk a tésztába az összevágott petrezselyem zöldjével együtt. Gombócot formázunk belőle, letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Utána enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, cipót formázunk, és ismét hagyjuk kelni fél órát. Végül áttesszük egy papírral fedett sütőlapra. A tetejét lekenjük vízzel, keresztben bevágjuk.
- 200 fokra felmelegített gőzös sütőbe toljuk, 5-10 percig így sütjük. Levesszük a hőfokot 175 fokra, még körülbelül háromnegyed óra alatt készre sütjük.